SKUHALA JE 1 BANANU I DODALA OVAJ ZAČIN: Napitak popila prije spavanja, rezultat je nevjerovatan

628955a1-fd10-4445-b126-4d600a0a0a64-5fac3188-3990-4e84-bdf3-1f500a0a0a64-cooling-tea-previeworg-690x480-1.jpg

SKUHALA JE 1 BANANU I DODALA OVAJ ZAČIN: Napitak popila prije spavanja, rezultat je nevjerovatan

Veoma je zdrav, ima višestruku primjenu…

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem tijelu ako skuvate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, prije spavanja?

Malo poznat recept je odličan lijek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno deluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

Banana nije samo izvor energije, već i riznica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će tijelu da lakše svari ugljene hidrate.

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da djeluje antiseptično na tijelo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene).

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran:

artritisa
migrena i glavobolje različitog porekla
ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta
prisustva patogenih bakterija

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

1 zrela banana
1-1,5 kašičica cimeta
2-2,5 l vode
Priprema:

Ukloniti koru banani. Zagrejati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet.Smanjiti temperaturu, pa kuhati oko 10 minuta. Ocijediti i piti toplo. (novi.ba)

scroll to top