IZ OVAKVIH RUPA U ZEMLJI VREBAJU ZMIJE: Postoji samo jedan način da ih se riješite- NESTAT ĆE IZ VAŠEG DVORIŠTA

Zanimljivosti

IZ OVAKVIH RUPA U ZEMLJI VREBAJU ZMIJE: Postoji samo jedan način da ih se riješite- NESTAT ĆE IZ VAŠEG DVORIŠTA

Sa toplijim vremenom zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, te je potrebno poduzeti određene mjere kako bismo se zaštitili od njihovog ujeda.

Savjetuje se da prilikom posjete prirodi treba nositi nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kuda se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slučaju da se susretnete sa zmijom, najbolje je da pokušate da je zaobiđete ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

U slučaju da dođe do ugriza, zmiju ne pokušavajte uhvatiti ili ubiti. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Kako na vrijeme uočiti da se zmija krije u vašem dvorištu?

Većina zmija na području Balkana je opasna i agresivna a neke od njih su i veoma otrovne. Neke od tih zmija su u stanju da ubiju čovjeka za samo sat vremena.

Ako dođete u situaciju da u vašem vrtu uočite rupe koje oko sebe nemaju zemlje onda se u toj rupi sigurno ne nalazi krtica. Velika je mogućnost da se tu nalazi slepić koji je mnogo tanji od zmije. Ako je ta rupa široka onda su 99% šanse da se tu nalazi zmija.

Ako želite da se rešite zmija možete zatvoriti rupu ali isto tako i u rupu ugurati stare krpe natopljene benzinom i zapaliti ih. U rupe u kojima se nalaze zmije možete ubaciti žar kako bi se riješili ove nepoželjne štetočine. (novi.ba)