SVI ZNATE ZA SUNČANICU, A DA LI STE ČULI ZA TROVANJE SUNCEM? 9 simptoma ukazuju na opasno stanje, a evo kako da spriječite

Zdravlje

SVI ZNATE ZA SUNČANICU, A DA LI STE ČULI ZA TROVANJE SUNCEM? 9 simptoma ukazuju na opasno stanje, a evo kako da spriječite

Leto se uveliko bliži, a za ovu godinu najavljene su velike vrućine.

Prekomerno izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može da stvori brojne zdravstvene probleme, poput dehidratacije, sunčanice i opekotina. Osim pocrvenele kože i opekotina, malo ka zna da izlaganje eksteremnim temperaturama može da izazove trovanje suncem.

O čemu je reč?

Trovanje suncem zapravo predstavlja teži oblik opekotina, propraćeno je simptomima sličnim kao kod alergijskih reakcija. Nakon višečasovnog boravka na suncu, ukoliko primetite osip na koži propraćen svrabom, kao i plikove i osetite preveliku žeđ i mučninu, to je znak da ste se ”otrovali suncem”.

Zapravo, ovo trovanje nije poput ostalih, a može znatno da ošteti kožu, čak i da dovede do pojave malignih oboljenja. Što se više izlažete suncu, to postoji veća mogućnost da dobijete kancer kože.

Koji su simptomi?
Mučnina
Dehidratacija
Rasprostranjen osip
Ljuštenje kože
Konfuzija
Vrtoglavica
Nesvestica
Plikovi po telu i usnama
Plitak dah
Simptomi koji nastaju usled trovanja suncem traju par nedelja. Stručnjaci preporučuju da kada osetite prve naznake treba da se obratite lakaru. Terapija koja se koristi kako bi se smanjile posledice, podrazumeva hlađenje tela oblogama i vodom. Takođe, po preporuci lekara treba da uzimate lekove za bolove i adekvatne kreme za izgorelu kožu. I u takvoj situaciji pijte dosta tečnosti.

Bolje sprečiti nego lečiti
Da ne bi došlo do štetnih posledica po organizam i zdravlje, pre nego što odlučite da tokom vrelih dana provodite vreme napolju, dobro se opremite. Namažite preparat za zaštitu od sunca pola sata pre samog izlaganja i redovno ga koristite. Pored krema za sunce, zaštitite se i uz pomoć odeće, šeširom i sunčanim naočarama. Izbegavajte izlaganje suncu između 11 i 17 časova, kada su ultravioletni zraci najjači i konzumirajte dovoljno tečnosti. (novi.ba)