ZAŠTO SVAKA BAŠTA S POVRĆEM MORA DA IMA I OVAJ CVIJET: Najmoćniji prirodni insekticid, tjera štetočine i bolesti biljaka!

Zanimljivosti

ZAŠTO SVAKA BAŠTA S POVRĆEM MORA DA IMA I OVAJ CVIJET: Najmoćniji prirodni insekticid, tjera štetočine i bolesti biljaka!

Ako u svojoj bašti gajite povrće, makar i na malom prostoru, na gredice bi obavezno trebalo da zasadite i kadifu, piše Stil.kurir.rs.

Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Na mjestu gde je posađena, ova biljka je vrlo efikasna u teranju vrtnih štetočina i djeluje kao prirodni insekticid.

Kadifa je odlična protiv biljnih vaši i ostalih štetočina koje uništavaju usjeve paradajza, paprika i ostalih kultura. Privlači oprašivače, pa je neophodna u svakoj bašti, a posebno u plastenicima.

Ovaj divni cvijet privlači i bubamare koje jedu biljne vaši i tako čuvaju zdravlje sadnica. Otjeraće bijele kupusne mušice, stoga ih sadite oko kupusa, karfiola i brokolija.

I kada precvijeta, kadifa vam može biti korisna – lišće i cvijet kadife može da posluži kao organsko đubrivo za biljke!

Postoji puno različitih vrsta kadife koje se razlikuju visinom, izgledom i bojom cvjetnih glavica. Precvale cvijetne glavice treba uklanjati kako bi se pospješilo cvjetanje i produžila sezona cvjetanja.

Osim prelijepog ukrasa bašte, kadifa je odlična biljka pratilica na gredicama ili između posađenih paradajza i krompira. (novi.ba)