3 RAZLOGA ZA PROBLEM KOJEG SE MNOGI STIDE: O ovom simptomu niko ne priča, a doktorica otkriva o čemu je riječ

Zdravlje

3 RAZLOGA ZA PROBLEM KOJEG SE MNOGI STIDE: O ovom simptomu niko ne priča, a doktorica otkriva o čemu je riječ

Svrab na zadnjici mnogo je češći nego što mislite, kaže dr Kristal Blančard, dodajući da mnogi to ne prijavljuju jer ih je stid.

“Ne treba da vas bude sramota. Pratite signale koje vam šalje tijelo i te informacije prenesite ljekaru koji će vam pomoći da otkrijete uzrok problema i daće vam plan lečenja”, rekla je doktorka na TikToku, pa otkrila tri glavna uzroka ovog iritantnog problema.

Jedan od mogućih uzroka je, kaže, nedostatak vitamina A.

“To može da pokaže test krvi. Ako nameravate da počnete da uzimate vitamin A, posavetujte se sa ljekarom jer je potrebno kontrolisati enzime jetre. Vitamin A može da bude veoma težak za jetru, ako ga uzimate dugo ili u prevelikoj dozi”, upozorava doktorka.

Kao drugi mogući uzrok svraba zadnjice, dr Blančard navodi nizak nivo želudačne kiseline, a uz pomoć kućnih testova možete da provjerite da li je to u pitanju – uzmite jabukovo sirće i vidite da li će se simptomi poboljšati.

Ako uzimate jabukovo sirće, uradite to 15 minuta proije obroka i rastvorite ga u vodi, savjetuje ona, dodajući da ako nakon toga prestane svrab, moguće je da je to bio uzrok.

Od trećeg mogućeg uzroka svraba na zadnjici će vam se možda smučiti – u pitanju su paraziti.

“Svrab zadnjice može da bude posledica parazita. Ako vas svrbi noću ili osećate nemir, možda imate crevne gliste”, dodaje dr Blančard. (novi.ba)