AKO STE SMRŠALI NA OVAJ NAČIN, HITNO PROVJERITE JETRU: Ozbiljne zdravstvene komplikacije zbog gubitka kilograma

Zdravlje

AKO STE SMRŠALI NA OVAJ NAČIN, HITNO PROVJERITE JETRU: Ozbiljne zdravstvene komplikacije zbog gubitka kilograma

Nije tajna da je prekomjerna težina u direktnoj vezi sa brojnim oboljenjima, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Ipak, i mršavljenje može da izazove zdravstvene probleme.

Gubitak kilograma je najčešće donosi brojne koristi zdravlju, ali ljekari upozoravaju i na štetne efekte mršavljanje. Konkretno, jetra može biti ugrožena, ako ste za kratko vrijeme izgubili veliki broj kilograma.

Uzrok čak 75 posto hroničnih bolesti jetre je bolest nealkoholne masne jetre. Ako se ne liječi, prvenstveno promenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može da prouzrokuje ozbiljno oštećenje jetre ali i da pogorša ostale oblike hroničnog oboljenja jetre. Ova bolest najčešće ne daje simptome, ali u uznapredovalom stadijumu može doći do izraženog umora i slabosti, i tupog bola pod desnim rebrom.

“Ako imate prekomjernu težinu, veća je vjerovatnoća da možete oboleti od neal*oholne masne jetre. Zbog toga je gubitak težine zdravom ishranom i vježbanjem jedan od najboljih načina da se izbjegnu ozbiljne zdravstvene komplikacije”, kažu stručnjaci.

Iako vam gubitak težine može pomoći da izbjegnete opasne komplikacije, ljekari upozoravaju da brzi gubitak težine zapravo može povećati rizik od bolesti neal*oholne masne jetre.

Iz tog razloga lekari preporučuje poštovanje određenih smernica za bezbjedno i postepeno smanjenje težine, sa fokusom na uravnoteženu ishranu.

Ako ste nedavno izgubili na težini u kratkom vremenskom periodu, možete da razgovarate sa svojim ljekarom da li treba da preduzmete dodatne mere za zaštitu zdravlja jetre.

Namirnice koje se preporučuju za zdravlje jetre su:

Sitna plava riba ali i druge ribe bogata omega – 3 masnim kiselinama,
Probiotički jogurti – posebmo oni koji sadrže kulture Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis mogu biti od koristi za zdravlje jetre
Orašasti plodovi – kao odličan prirodni izvor vitamina E i drugih korisnih nutrijenata poželjni su u ishrani oboljelih od neal*oholne masne bolesti jetre (novi.ba)