ŠTA DA RADITE UKOLIKO NAĐETE KRPELJA NA SEBI? Jednu stvar izbegavajte, može biti OPASNA po vas!

Zdravlje

ŠTA DA RADITE UKOLIKO NAĐETE KRPELJA NA SEBI? Jednu stvar izbegavajte, može biti OPASNA po vas!

Po povratku kući proverite kosu svih članova porodice i krzno ljubimca, a ako ste ga ipak pronašli na koži, vašoj ili detetovoj, ovo su najvažnije stvari koje morate da uradite.

Dolazak toplijeg vremena znači i dolazak krpelja. U želji da provedete predivan dan u prirodi preduzeli ste sve mere predostrožnosti (odeća dugih rukava, repelenti, zaštita za kućnog ljubimca…), ali povratak kući ne znači da je opasnost prošla. Koliko god da ste bili oprezni, postoji mogućnost da niste izbegli njegov ugriz, piše Ordinacija.

Po povratku kući proverite kosu svih članova porodice i krzno ljubimca, a ako ste ga ipak pronašli na koži, vašoj ili detetovoj, ovo su najvažnije stvari koje morate da uradite.

Ne premazati uljem

Ako ste uočili krpelja u koži važno ga je ukloniti što pre – rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.

Odmah ga treba izvaditi pincetom. Uhvatite ga što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem izvucite iz kože. Nemojte ničim premazivati krpelja (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejom i sl.) ili ′paliti′ plamenom, krpelja ne povlačite naglo, jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko telo ako je krpelj zaražen, pa se na taj način lakše prenese zaraza. U apotekama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, ali ako niste sigurni kako ga ukloniti ili niste uspeli da ga uklonite u potpunosti, posetite lekara.

Tuširanje neće pomoći

Tuširanje jakim mlazom vode verovatno je prva stvar koju ćete intuitivno uraditi učini li vam se da vam krpelj gmiže po koži. Ovo je dobra odluka ako zaista imate krpelja koji još uvek traži najbolje mesto na vašem telu na koje će se uhvatiti. Ako se već uhvatio, tuširanje neće pomoći.

Kupatilo je idealno mesto na kojem možete obaviti pregled kože sumnjate li na krpelja. Uzmite ručno ogledalo i pregledajte svaki centimetar kože – od pregiba među nožnim prstima, preko pupka pa sve do mesta na telu koja nikada nisu videla svetlo dana.

Na žalost, još uvek niste van opasnosti čak i ako analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika Lajmske bolesti. Ako imate simptome koji se podudaraju s onima Lajmske bolesti trebalo bi da potražite drugo mišljenje. Lajmsku bolest nije jednostavno dijagnostikovati jer se uobičajeni simptomi, poput glavobolje, bolova u zglobovima i zamagljenog vida, lako mogu zameniti sa simptomima gripa ili neke druge infekcije. S druge strane, osip karakterističan za Lajmsku bolest pojavljuje se kod manje od polovine slučajeva zaraženih osoba.

Ne gnječite krpelja

Mogli biste se zaraziti tokom ovog postupka jer se javlja pojačano izlučivanje veće količine sekreta. Imajte na umu sledeće: ako ste skinuli s kože ovu štetočinu ne bi bilo loše sačuvati ga i odneti na analizu ako se pojave sumnjivi simptomi.

Većina ljudi ne oseti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo ′zahvaliti′ njihovoj pljuvački koja deluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspeti da detektujete da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize onaj veličine sitnog zrnca maka to ćete verovatno prevideti. To minijaturno stvorenje ostaće na vašem telu i hraniti se danima.

Kako se zaštititi

Postoji nekoliko važnih saveta, na primer krpelji najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, pa koristite šire i prohodnije staze. Za boravka u prirodi preporučuje se odeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Takođe je poželjno da odeća bude svetlija kako bi krpelji bili uočljiviji. Pomažu i sredstva za odbijanje insekata (repelenti), ali budite svesni da ne pružaju potpunu zaštitu. Repelenti ne deluju prema načelu ′što više, to bolje′ pa se pridržavajte uputstva za upotrebu. Nema smisla nanositi ih u prekomernim količinama ili ispod odeće, nego samo na otkrivene delove tela. (espreso.co.rs)