Cvjetaće od RANOG PROLJEĆA do KASNE JESENI: Ako ovako gajite PETUNIJE imaće cvijet na cvijetu, komšije će vam tražiti SAVJET!

Zanimljivosti

Cvjetaće od RANOG PROLJEĆA do KASNE JESENI: Ako ovako gajite PETUNIJE imaće cvijet na cvijetu, komšije će vam tražiti SAVJET!

Cvjetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta, piše GLossy.

Ova biljka brzo raste, a njen cvijet je toliko lijep da ga možemo videti na gotovo svakoj terasi. Petonije cvjetaju od proljeća do kasne jeseni, a da bi i tokom visokih ljetnjih temperatura bila lijepa i raskošna potrebna joj je posebna njega.

Ukoliko želite da i vaše petunije budu poput onih u velikim rasadnicima potrebno je da joj obezbijedite nekoliko važnih stvari.

Šta vole petonije – sunce ili hladovinu?

Petonije vole sunce. Njima ne smetaju visoke temprature ali je važno da biljka uvijek ima dovoljno vode. Osim toga, potrebna joj je i velika posuda za gajenje kao i zemlja koja je obogaćena hranljivim materijama.

Da bi imala mnogo cvijeta neophodno je da je bar jednom nedjeljno prihranjujete nekom od prihrana koje su namenjene za cvjetanje, a neće škoditi i da povremeno u vodu dodate neku kap prihrane za rast.

Za zdrav rast i razvoj petunija je najvažnije pravilno zalivanje. Njima je potrebno zalivanje svakog dana, ali ne sa prevelikom količinom vode.

Ovo je naročito važno za one petunije koje su posađenje u sakriju, a to su viseće i loptaste vrste.

One koje su u zemlji možete zalivati i ujutru i uveče, u zavisnosti od propusnosti zemljišta.

Dobro pravilo je da se dozvoli da se osuši barem jedan pedalj zemlje na vrhu prije nego što ih ponovo zalijete.

Održavanje petunija zimi

Samo starinske vrste petunija mogu da prežive zimu, a hibridne vrste se u najvećem broju slučajeva osuše. Ukoliko želite da pokušate da ih sačuvate evo šta treba da radite.

Kao što smo već naglasili, petunije baš i ne vole niske temperature, stoga su zimi veoma osjetljive, naročito kad je mraz. Iz tog razloga je neophodno posebno održavanje petunija zimi.

Poželjno je da petunije prezimljuju u toplom, sijvetlom i često provetravanom prostoru. Preko zime petunije treba zalijevati umjereno.

Nakon prvih proljećnih mrazeva, u aprilu, cvijeće petunija se iznosi napolje i presađuje se u nešto veće saksije. (novi.ba)