JAGODE PUNE HEMIJE I OTROVA LAKO ĆETE PREPOZNATI: Obratite pažnju na boju i izgled peteljki, a jedna stvar je ključna

Showbizz

JAGODE PUNE HEMIJE I OTROVA LAKO ĆETE PREPOZNATI: Obratite pažnju na boju i izgled peteljki, a jedna stvar je ključna

Sezona jagoda uveliko traje, a njoj su se posebno radovali ljubitelji ovog ukusnog voća. Da biste izabrali one najboljeg kvaliteta i koje su domaće, morate da znate nekoliko trikova kada ih kupujete, piše Stvarukusa.rs

Domaće jagode su zdravije i svježije, ali brže propadaju jer imaju manje pesticida. One su iste boje spolja i iznutra, te imaju puno semenki i veoma su sitne. To ih razlikuje od uvoznih, gdje su semenke sitnije i ređe.

Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisu. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomjerno na voće.

Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.

S obzirom da domaće jagode brže gube na svježini i postaju gnjecave, dobro je da znate i trik kako da ih održite svježim duže vrijeme.

Jagode dobro operite, te ih stavite u staklenu teglu na čije dno ste postavili papirni ubrus. Ubrus će vremenom skupljati višak vlage, zbog čega će jagode ostati sveže i neće postati gnjecave. (haber.ba)