KAKO UKLONITI FLEKE OD ZNOJA? Ako budete koristili dezodorans na ovaj način, odjeća ljeti će vam biti čista!

Zanimljivosti

KAKO UKLONITI FLEKE OD ZNOJA? Ako budete koristili dezodorans na ovaj način, odjeća ljeti će vam biti čista!

Ako znoj nema boju, zašto onda na odjeći ostaju mrlje od njega i zašto bijela majica dobije žute mrlje?

Odgovor na to pitanje je – sam znoj nije krivac za mrlje na odjeći, to je zapravo zasluga aluminijum hlorida koji se nalazi u dezodoransu, a zadatak mu je zatvaranje znojnih žljezdi. Aluminijum hlorid je razlog za žute mrlje na bijeloj majici. judi imaju dve vrste znojnih žljezda – merokrine ili ekrine i apokrine (mirisne). Merokrine pokrivaju cijelo tijelo, a apokrine – vlasište, pazuhe i druge dijelove tijela koji su dlakavi.

Apokrine žljezde proizvode gusti tip znoja koji je prepun masti i proteina. Ti molekule se razgrađuju i proizvode spojeve kada dođu u kontakt sa aluminijum hloridom. Nije sasvim jasno zašto dolazi do žutih mrlja, ali neki stručnjaci da aluminijum hlorid zaljepi proteine iz znoja na odjeću.

Da bi to izbjegli, koristite dezodoranse koji u sebi ne sadrže aluminijum hlorid ili nemojte obući majicu odmah nakon nanošenja, pričekajte par minuta.

Kako ukloniti žute mrlje:

Postoji šest trikova kako ukloniti mrlje od znoja.

Nešto od nabrojanog sigurno imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Promiješajte četiri kašičice sode i četvrtinu šoljice vode. Starom četkicom za zube ili onom za pranje noktiju smjesu nanesite na mrlju, malom protrljajte i ostavite sat vremena. Potom operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite još koji put ako je potrebno.

2. Votka ili sirće

Napravite smjesu od votke ili sirćeta s vodom, sipajte u bočicu sa sprejem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin

Usitnite tri do četiri aspirina (jače doze djeluju bolje) u posudi, dodajte vruću vodu i čekajte da se aspirin otopi dok se ne otopi. Uronite mrlju u tu tečnost i stavite između pet minuta i dva sata, zavisno od toga kakva je mrlja. Umjesto uranjanja, mrlju možete i našpricati tom tečnošću.

Za bolje rezultate izmrvite dva do tri aspirina i dodajte mrvicu vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mrlju i ostavite pet minuta. Pazite na smjesa bude dovoljno vlažna kako se ne bi osušila na tkanini i mrvila, a opet ne toliko da bi kapala. Na kraju odjeću operite normalno, kako je perete inače. (novi.ba)