SAMO 1 UBOD KOMARCA MOŽE DA IZAZOVE JAKU INFEKCIJU: Profesor Poleksić upozorio – ovo nikako ne smijete da radite

Zdravlje

SAMO 1 UBOD KOMARCA MOŽE DA IZAZOVE JAKU INFEKCIJU: Profesor Poleksić upozorio – ovo nikako ne smijete da radite

Nakon ujeda komarca kod mnogih ljudi pojavljuju se crveni pečati koji izgledaju identično kao alergijske reakcije. Ovakvi pečati ne moraju po pravilu da izazivaju svrab, ali crvenilo je vidljivo.

Da li ujed komarca može da izazove alergijsku reakciju, koje komplikacije su moguće, kao i da li neko može da bude alergičan na ujed ovog insekta, objasnio je u Jutarnjem programu na TV Prva profesor, specijalista dermatovenerologije dr Predrag Poleksić.

“Alergija na ujed komarca je moguća, a to se obično dešava tokom vremena, godina. I sam jedan ubod može da izazove veću alergijsku reakciju i to je obično kod osoba koje su na nekim imunosupresivnim lijekovima i kod njih je imunitet u nešto drugačijem stanju. Takođe i kod osoba koje su alergične na neke druge stvari, kod njih organizam burnije reaguje”, kaže profesor i napominje da je tu ključno stanje imuniteta pojedinca.

Koji su to simptomi koji ukazuju da se radi alergiji na ubod insekata, šta je tačno vidljivo na koži ?

“U zavisnosti od kličničke slike daju se antihistaminici, intramuskulatorni ili u nekim slučajevima intravenski kortokosteroiodi koji dovode do smirivanja reakcije. Neophodno je otići ljekaru jer postoji mogućnost da se javi sekundarna superinfekija. Pacijente to mjesto svrbi, oni ga češu, a ispod noktiju ima puno bakterija koje tako unesu, stafiokok najčešće i onda bude burnija klinička slika.”

Doktor napominje i da postoje opasne i infekcije koje prenose komarci, kao što je virus Zapadnig Nila koji može izazvati teže posljedice.

“U najgorem slučaju dolazi do encefalitisa, zapaljenja mozga. U praksi najčešće viđamo raščešane ubode gdje se prenose bakterije, pa mora više preparata da se prepiše.”

U slučaju da neko ne može da razlikuje reakciju na ubod komarca i polensku alergiju, dokor kaže da je prva lokalizovana – postoji jasno mjesto crvenila i otoka, dok druga predstavlja niz smiptoma kao što su kijanje, kašljenje, suzne oči, što je način na koji se organizam bori kako bi iz sistema izbacio alergen. Reakcija na polen je više sezonsko stanje koje traje neko vrijeme, ali na kraju prođe, objasnio je profesor,prenosi Mondo. (novi.ba)