STIŽE TOPLIJE VRIJEME I SVI IMAJU PROBLEMA SA VOĆNIM MUŠICAMA: Evo kako da ih otjerate iz doma

Zanimljivosti

STIŽE TOPLIJE VRIJEME I SVI IMAJU PROBLEMA SA VOĆNIM MUŠICAMA: Evo kako da ih otjerate iz doma

Stiglo je toplo vrijeme i ljeto je pred vratima pa ne čudi da se razni kukci bude i ulaze u naše domove, a tako i – voćne mušice.

Voćne mušice dosadni su insekti koji se razmnožavaju alarmantnom brzinom, zbog čega se uvijek čini nemogućim riješiti ih se, piše The Sun. Prema WebMD-u, ženka voćne mušice može položiti do 2000 jajašaca na bilo koju površinu i tijekom 24 sata iz njih će se izleći ličinke.

Nakon otprilike dva dana te su ličinke spremne za parenje, započinjući cijeli ciklus iznova.

I premda ove mušice žive od tjedan do 15 dana, zbog brzog ciklusa razmnožavanja čini se da žive vječno. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i učinkovitih načina da se riješite voćnih mušica i nema potrebe za skupim tretmanima i alatima.

Jabučni ocat

Jedna od najučinkovitijih zamki koje možete napraviti za voćne mušice jest staviti jabučni ocat, jer njegovoj slatkoj aromi i mirisu mušice ne mogu odoljeti. Da biste sami napravili zamku, jednostavno ulijte malo jabučnog octa u čašu ili zdjelu. Zatim prekrijte otvor prozirnom folijom i pričvrstite ga gumicom da ostane na mjestu. Zatim probušite nekoliko rupa u foliji kako bi voćne mušice ušle, ali odatle im više nema povratka.

Papir i voće

Uzmite bocu octa i komad prezrelog voća te ih stavite u posudu. Smotajte malo papira u stožac i stavite ga u posudu s užim otvorom unutar nje – to bi trebalo stvoriti lijevak.

Sapun

Ako prva dva postupka nisu ostvarila rezultate kojima ste se nadali, možete isprobati trik s octom i sapunom. Za najbolje rezultate preporučuje se zagrijati ocat s nekoliko kapi sapuna. Zatim jednostavno pustite da toplina učini svoju čaroliju – učinit će smjesu aromatičnijom i privlačnijom za gladne voćne mušice. Sapun će prekinuti površinsku napetost, što će djelovati tako da mušice koje slete u zdjelu potonu i utope se. (novi.ba)