BOLEST ZA KOJU MNOGI I NE ZNAJU DA JE IMAJU, A SIMPTOME TUMAČE POGREŠNO: Šta da radite kad osjećate mučninu i vrtoglavicu

Zdravlje

BOLEST ZA KOJU MNOGI I NE ZNAJU DA JE IMAJU, A SIMPTOME TUMAČE POGREŠNO: Šta da radite kad osjećate mučninu i vrtoglavicu

Šta je lijek za bolest kretanja i kako sebi da pomognete?

Da li vam je muka kada se vozite? Ne možete da spustite glavu i čitate, povraća vam se ako gledate kroz bočne prozore, a na pomisao da sjedite sedištu okrenutom suprotno od smjera kretanja, momentalno vam je loše? Jedini način da što bezbolnije podnesete put jeste da sjedite na mjestu suvozača. Ako imate sve ove opisane simptome, patite od bolesti kretanja, odnosno kinetoze.

Ovi simptomi se ne povezuju samo sa putovanjem, već i sa ljuljaškama, vrteškama i drugim vrstama kretanja u kojima postoji veliko opterećenje vestibularnog aparata. Osobi se u tom slučaju podiže adrenalin, a kao rezultat se javljaju hladan i ljepljiv znoj, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Putovanja za ove osobe predstavljaju najgoru noćnu moru.

Ljekari ističu da pored specijalizovanih lijekova protiv kinetoze, postoje i neki koji prvobitno nisu namijenjeni liječenju ovog stanja, ali umnogome pomažu. Ustvari, to su tablete sa istim mehanizmom delovanja kao i oni protiv bolesti kretanja. Dakle, kod ovog stanja obično pomažu antihistaminici, tačnije lijekovi protiv alergija, jer sadrže isti kompleks sastojaka kao i oni protiv kinetoze – bonin, kinedril i ciel.

Najbolji savjeti

Lijekove protiv kretanja (ili njihove zamjene) najbolje je uzimati unaprijed – 40 do 60 minuta prije početka putovanja. Oni pomažu da se spriječe simptomi kinetoze, ali kada su se već pojavili ne mogu da ih eliminišu. Kada već dođe do povraćanja, tu nikakvi lijekovi neće pomoći. Postoje rani simptomi kao što su zevanje, potreba za dubokim uzdasima, obilna salivacija, hladan znoj, lagana vrtoglavica, a koji se svrstavaju u tipične znake kinetoze. Kada se oni jave, ako odah uzmete lijek, postoji velika vjerovatnoća da ćete zaustaviti bolest, ističu ljekari. (novi.ba)