KOLIKO BI SOLI TREBALO DA UNOSIMO NA DNEVNOM NIVOU? Ako pređete GRANICU, opasno ugrožavate ZDRAVLJE!

Zdravlje

KOLIKO BI SOLI TREBALO DA UNOSIMO NA DNEVNOM NIVOU? Ako pređete GRANICU, opasno ugrožavate ZDRAVLJE!

Zvanična preporuka je da zdravi odrasli ograniče unos natrijuma na manje od 2.300 mg (oko jedne kašičice soli) dnevno kako bi se spriječila stanja poput visokog krvnog pritiska

Natrijum je neophodan nutrijent za dobro zdravlje, tako da ga ne možemo “izbaciti” iz ishrane. To je jedan od elektrolita vašeg tijela, koji su minerali koji stvaraju električno naelektrisane jone. Glavni izvor natrijuma u ​​većini dijeta je dodata so u obliku natrijum hlorida, koji je 40% natrijuma i 60% hlorida po težini.

Većina natrijuma u tijelu nalazi se u krvi i tečnosti koja okružuje vaše ćelije, gdje pomaže u održavanju ravnoteže ovih tečnosti. Uz održavanje normalnog balansa tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnoj funkciji nerava i mišića. Vaši bubrezi pomažu u regulisanju nivoa natrijuma u ​​vašem tijelu prilagođavanjem količine koja se izlučuje u urinu.

So i visoki krvni pritisak

Decenijama postoje preporuke da se ograniči unos natrijuma kako biste kontrolisali krvni pritisak. Procjenjuje se da je vašem tijelu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi pravilno funkcionisalo. Međutim, bilo bi gotovo nemoguće konzumirati ovoliko malo, i dalje zadovoljiti energetske potrebe i dobiti preporučeni unos drugih važnih hranljivih materija. Stoga, Institut za medicinu preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg (1,5 grama) natrijuma dnevno, piše Healthline. (novi.ba)