Majka (33) umrla nekoliko sati nakon poroda. Razlog su “jako loše odluke” medicinara

Svijet

Majka (33) umrla nekoliko sati nakon poroda. Razlog su “jako loše odluke” medicinara

“Ljubazna i brižna” žena i majka, kako su je nazvali svi koji su je poznavali, umrla je samo nekoliko sati nakon što se porodila “”izuzetno loših odluka”, pokazali su rezultati istrage.

Jade Hart je u bolnici Bassetlaw u Worksopu u Velikoj Britaniji rodila Huga.

Ali, u ranim jutarnjim satima sljedećeg jutra, pretrpjela je inverziju materice – rijetku komplikaciju u kojoj se materica djelimično ili potpuno okreće naopačke – te je umrla, piše Daily Mail.

straga na mrtvozornom sudu u Nottinghamu zaključila je da se to dogodilo kao rezultat grešaka koje su počinili jedan od njenih doktora i babica u bolnici.

Utvrđeno je da je pupčanu vrpcu 33-godišnjakinji povukao najmanje četiri puta od strane doktora dok se njena posteljica nije odvojila, što je radnja koju je pomoćnica mrtvozornika dr Elizabeth Didcock označila kao “veoma ozbiljan propust brige” i dovela do smrti.

Hart je pretrpjela višestruke srčane zastoje i ne bi umrla da nije bilo inverzije materice, utvrdila je istraga.

Istraga je također utvrdila da je njenoj smrti doprinijelo i loše vođenje njenog krvarenja koje je u toku, a redovne provjere nisu poduzete u satima koji su prethodili njenoj smrti.

Izgubila je najmanje 5,5 litara krvi i na kraju je doživjela otkazivanje organa i oštećenje mozga, a zanemarivanje je doprinijelo njenoj smrti.

Julie Hazelgrave, Jadeina majka, rekla je nakon istrage:

“Jade je bila izuzetno ljubazna i brižna s velikim životnim žarom”.

U istrazi su rekli da je to bila “zaista izuzetno loša” odluka koja bi rezultirala “ozbiljnim rizikom od smrti”.

U međuvremenu, Richard Hart, Jadein suprug rekao je:

“Budući da je nezavisna i temeljita, Jadeina istraga je bila od neprocenjive vrijednosti za naše razumjevanje onoga što se dogodilo Jade, što je pretvorilo ono što je trebalo da bude potpuno divan dan u jedan sa tragedijom. Utvrđivanje činjenica je važno, ne samo za našeg sina koji sada mora živjeti svoj život bez mame”. prneosi “Radiosarajevo“. (haber.ba)