NA OVE DIJELOVE KUĆE OBRATITE PAŽNJU: Sadrže najviše BAKTERIJA, mnogo više i od WC šolje!

Zanimljivosti

NA OVE DIJELOVE KUĆE OBRATITE PAŽNJU: Sadrže najviše BAKTERIJA, mnogo više i od WC šolje!

Održavanje higijene prostora je naporan i zahtjevan posao.

Dodajte na to činjenicu da većina ljudi svakodnevno radi i biće više nego jasno zašto to ponekad zbrzamo i neke dijelove stana preskačemo ili zaboravljamo.

Međutim, postoji nekoliko predmeta koje bi trebalo da čistimo i dezinfikujemo gotovo svakodnevno, jer se na njima nalazi veoma veliki broj bakterija. Ovo je lista najproblematičnijih mjesta:

Mobilni telefoni

Svakog dana upotrebljavamo mobilni. Držimo ga u ruci i prislanjamo na lice. Poruke kuckamo neopranih ruku i ne razmišljamo o bakterijama koje se tako gomilaju i raznose.

Kompjuter

Isto važi i za kompjuter, naročito za tastaturu i miša. Neka istraživanja pokazuju da je tastatura prljavija od WC šolje pa bi trebalo redovno da je brišete.

Daljinski upravljač

Često se “igramo” daljinskim upravljačem. Uzimamo ga čim uđemo u kuću, a da nismo oprali ruke, klikćemo po njemu dok jedemo. Nažalost, rijetko kada se sjetimo da ga očistimo krpicom natopljenom alkoholom.

Prekidači

Prekidači i kvake su takođe rasadnici bakterija. Koliko puta dnevno hvatamo kvaku na vratima ili palimo i gasimo svjetlo? Tome dodajte broj puta koji to isto učine svi vaši ukućani.

Torba

Torba je posebna priča. U njoj nosimo sve što nam je potrebno. Neprekidno nešto stavljamo u nju ili vadimo iz nje. Žene naročito moraju voditi računa o šminki, labelu, ogledalcu i slično.

Kožnu torbu bi trebalo brisati vlažnim antibakterijskim maramicama, a platnenu bi trebalo oprati u veš mašini.

Veš mašina

Kad smo već kod veš mašine, mnoge bakterije ne preživljavaju jedino na visokim temperaturama, dok se na svakoj nižoj od 90 samo razmnožavaju.

Svako novo pranje je zbog toga prijetnja da će se nagomilati, zbog čega bi jednom mjesečno trebalo dezinfikovati veš mašinu ubacivanjem dvije čaše alkoholnog sirćeta u bubanj i podešavanjem programa za pranje na najvišu temperaturu. (novi.ba)