NE TROŠITE PARE PO PIJACAMA: Tri vrste voća koje sigurno daju plodove čaki kad ih gajite U stanu!

Zanimljivosti

NE TROŠITE PARE PO PIJACAMA: Tri vrste voća koje sigurno daju plodove čaki kad ih gajite U stanu!

Prostor u urbanoj bašti je obično prilično ograničen, ali ne očajavajte.

Mnoštvo povrća, pa čak i poneko voće može dati plodove u zatvorenom prostoru.

Život u gradu često ne daje mogućnosti za redovnu baštu, ali uz topao, sunčan prozor i prave sorte, neko voće može se uspiješno uzgajati u zatvorenom prostoru.

Rezultati neće biti tako spektakularni kao što bi bili kada bi se voće i povrće uzgajalo napolju u tradicionalnom vrtu, ali moguće je.

Evo vodiča koji će vam pomoći u odabiru pravih vrsta i brizi o njima.

1. Jagode

Jagode se mogu uspiješno gajiti u saksiji ili drugim posudama. Isprobajte sortu alpskih jagoda za najbolje rezultate. Plodovi će se pojaviti nakon 5 mjeseci od klijanja sjemena. Kao i za povrće, potrebno je puno sunca.

2. Kumkvat (fortunela)

Riječ je o jedinom citrusu koji se može prilagoditi gajenju u zatvorenom.

Plodovi će biti mali – oko 2-3 cm, ali vrlo jestivi. Kao bonus cvijeće će dodati svjež miris vazduhu tokom cijelog ljeta. Držite ga na toplom.

3. Paradajz

Iako paradajz svi tretiramo kao povrće jer ga koristimo u namjenu salate, on ipak spada u voće i može se uzgajati u saksiji.

Samo sitne sorte ćeri paradajza mogu se uspiješno gajiti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti jednako ukusne kao i njihova velika braća. Potrebno je da ga gajite ispod osunčanog prozora.

Raste u saksiji ili kao viseća biljka. Održavajte je vlažnom i nađubrenom. Zaprašivanje će možda pomoći ako nježno tapkate po stabljikama kad biljka procvjeta. Probajte patuljaste sorte poput Tiny Tim i Tumbler (viseći paradajz). (novi.ba)