NUTRICIONISTA TVRDI DA JE SMRZNUTA HRANA POGUBNA ZA ORGANIZAM: Postoji velik amogućnost da dobijete opaku bolest!

Zdravlje

NUTRICIONISTA TVRDI DA JE SMRZNUTA HRANA POGUBNA ZA ORGANIZAM: Postoji velik amogućnost da dobijete opaku bolest!

Ovo bi trebali da izostavite iz kupovine.

– Postoji mnogo sjajnih opcija ispunjenih hranljivim materijama i dijetalnim vlaknima, uključujući smrznuti hljeb od cijelog zrna, povrće, voće i bobice – rekla je nutricioniste Signe Svanfeld.

Postoje smrznute namirnice koje imaju veoma malo hranjivih materijala, dok su veoma bogate natrijumom, zasićenim mastima i dodatkom šećera. Normalno je da ne možemo skroz da izbacimo ovu hranu iz upotrebe ali je bitno da je makar smanjimo jer dokazano je da povećavaju rizik i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Hrana koja je najštetnija kada je smrznuta:

1. Peciva

Peciva su ukusna hrana za doručak i savršeno idu uz šoljicu čaja ili kafe, ali ipak birajte pekaru za koju ste sigurni da ne koriste zamrznuto tijesto .Signe je rekla da su oni obično bogati zasićenim mastima.

2. Pica

Mnoge smrznute pice imaju deblje kore i često su prelivene prerađenim mesom.

– Oni su sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenih masti, koje su, ako se jedu u prevelikim količinama, povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti – rekla je Signe.

3. Pržena hrana

Iako mogu biti ukusne, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta sa dodatkom konzervansa, sadrži mnogo zasićenih masti i natrijuma.
– Konzumiranje velike količine ove hrane povezano je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti – objasnila je.

4. Kobasice

Kada se jedu u velikim količinama, kobasice su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznost.

5. Pomfrit

Ako kupujete smrznuti čips ili pomfrit, uvijek treba da pogledate sastojke, jer često mogu da sadrže dodato ulje za kuhanje i so. Ovo je isto ako naručite hranu kada ste napolju, a većina velikih brendova koristi smrznuti pomfrit.

6. Gotova jela

Brzo i praktično, alli ova jel takođe imaju visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma.

7. Pita

Alison Talman, registrovani dijetetičar na SportingSmiles.com, rekla je za Foks: “Postoji ograničena korisna nutritivna vrijednost ovog proizvoda. Višak kalorija i masti mogu dovesti do povećanja tjelesne težine“. Nutritivna vrijednost hrane se ne mjenja ako je zamrznete, ali hrana koja je proizvedena za zamrzavanje ponekad će imati dodane sastojke koji pomažu u očuvanju. (novi.ba)