UNIŠTAVA PARADAJZ KAO OD ŠALE: Zaštitite sadnice od ove bube, ovo je JEDINI način da skroz nestanu!

Zanimljivosti

UNIŠTAVA PARADAJZ KAO OD ŠALE: Zaštitite sadnice od ove bube, ovo je JEDINI način da skroz nestanu!

Zaštita paradajza od insekata u plasteniku.

U proteklih nekoliko dana sve učestalije se u plastenicima primjećuju značajne štetočine kao što su paradajzov moljac, biljne vaši i fitofagne grinje. Sa suzbijanjem štetočina treba početi na vrijeme i pažljivo pratiti njihov razvoj u usjevu paradajza kako ne bi došlo do prenamnoženja i kasnije velikih šteta.

Tuta absoluta spada u najvažnije štetočine paradajza. Temperatura je veoma važna za njen razvoj. Problem u suzbijanju predstavlja kratak ciklus razvoja, veliki broj generacija 10-12, velika fertilnost ženke (jedna ženka položi 250 – 260 jaja). Ciklus razvoja traje 24-38 dana. Aktivnost odraslih jedinki počinje na 9°C.

Štete pravi larva koja se hrani lisnim tkivom i pravi hodnike, oštećuje i stablo i plod, piše Agromedia.
Suzbijanje je teško zbog preklapanja generacija, kratkog životnog ciklusa i velike fertilnosti ženke, pa je zbog toga neophodna kombinacija preparata koji suzbijaju različite razvojne stadijume, ali i imaju drugačiji mehanizam djelovanja. Pomoć u suzbijanju predstavlja rano otkrivanje njene prisutnosti pomoću feromonskih klopki.

Načini suzbijanja su djelovanje na odrasle forme štetočine (na početku pojave), djelovanje na jaja štetočine i djelovanje na larve što predstavlja i najteži vid suzbijanja. Kod suzbijanja larvi najčešće se koriste sistemični insekticidi koji djeluju kao regulatori rasta IGR. Prilikom primjene ove vrste insekticida treba voditi računa o pojavi rezistentnosti. Za suzbijanje se koriste insekticidi iz grupe piretroida kao što su lambda-cihalotrin, deltametrin, avermektina – abamektin, emamektin – benzoat i IGR piriproksifen i hlorantraniliprol.

Insekticid je na bazi emamektin benzoata je efikasan. Emamektin benzoat je insekticid sa novim mehanizmom djelovanja i izuzetno jakog djelovanja na insekte iz reda Lepidoptera. Ujedno posjeduje i visoku selektivnost na korisne insekte, pa se može koristiti u mjerama integralne zaštite. Emamektin je derivat abamektina, koji je izolovan fermentacijom iz gljiva Streptomyces avermitilis.

Djeluje kontaktno i digestijom. Mehanizam djelovanja je jedinstven, stimuliše lučenje γ- aminobuterne kiseline koja inhibira neurotransmitere što dovodi do paralize insekta i njegovog uginuća. Ima dobru translaminarnu aktivnost, dok depozit na površini lista ima kratko vreme poluraspada. Nakon aplikacije do paralize dolazi za 2 – 4 h, a do smrti za 2-4 dana. Primjenjuje se u paradajzu za suzbijanje pamukove sovice i paradajzovog moljca.(novi.ba)