DOBILI STE SUNČANICU: Doktorica dala savjet kako da se spasite – OVO NEMOJTE RADITI NI SLUČAJNO

Zdravlje

DOBILI STE SUNČANICU: Doktorica dala savjet kako da se spasite – OVO NEMOJTE RADITI NI SLUČAJNO

Kod sunčanice voda se ne smije piti prebrzo kako bi se spriječila mogućnost doživljavanja šoka. Nemate li slane vode pomoći će i obična

1. Sklonite osobu na sjenovito, rashlađeno mjesto.

Uklonite sve suvišno, čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili ručnik na stražnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha.

Ako postoji mogućnost pošpricajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. To možete napraviti i tako da mokru plahtu ili ručnik stavite na osobu te uperite u nju ventilator što će doprinijeti isparavanju vrućine.

Suprotno uvriježenom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne smije se hladiti alkoholom jer će on prebrzo rashladiti tijelo što može dovesti do opasne fluktuacije tjelesne temperature, upozorava dr. Jelena Sironić Hreljanović.

2. Legnite.

Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savinutom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tekućinu, ali ne prebrzo.

Pijte zasoljenu vodu (1 žličica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

Voda se ne smije piti prebrzo kako bi se spriječila mogućnost doživljavanja šoka. Nemate li slane vode pomoći će i obična, savjetuje dr. Sironić Hreljanović.

4. Ostanite mirni.

Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela.

Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospješila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, također su rani simptomi sunčanice, kaže dr. Sironić Hreljanović.

5. Ovisno o jačini i trajanju simptoma nazovite hitnu pomoć.

Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju dulje od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.

Kod sunčanice ne smiju se uzimati nikakvi lijekovi, na primjer aspirin, na vlastitu ruku jer oni mogu još pogoršati stanje, ističe dr. Sironić Hreljanović. (novi.ba)