PROMJENE TEMPERATURA IZAZIVAJU GLAVOBOLJU I UMOR: Nutricionista otkriva – 4 stvari su spas, OLAKŠAT ĆETE SEBI OVO LJETO

Zdravlje

PROMJENE TEMPERATURA IZAZIVAJU GLAVOBOLJU I UMOR: Nutricionista otkriva – 4 stvari su spas, OLAKŠAT ĆETE SEBI OVO LJETO

Nedavno smo se uverili da prolećni umor zaista postoji, na koji se tokom proteklih nedelja žalilo dosta ljudi. Sada se suočavamo sa nešto nižim temperaturama, dok smo pre nekoliko dana “jedva disali” od vrućina.

Nutricionista Branka Mirković otkrila je da je umor fiziološki odgovor na mnoga stanja.

“Umor je prirodni fiziološki odgovor na mnoga stanja. Proleće je stiglo, ali promene temperatura, pritiska, vlažnosti i dalje je sve prisutno. Posebno je važno da razumemo da je umor odgovor tela na preteranost i ukazuje na potrebu da se umirimo i odmorimo. Stres, pritisak okoline da se što više poslova uradi za kraće vreme, pritisak koji sami sebi proizvedemo da budemo uvek i neograničeno spremni za različite obaveze, socijalno nametnuta kategorija da uvek budemo radni, poletni, savršeni, izuzetni”, rekla je dr Mirković za Informer.

Kako ukloniti umor iako ste naspavani? Potrebno vam je:

izbalansirana pravilna ishrana
dovoljno vitamina i minerala
odmor i neophodna fizička aktivnost
druženja, hobiji i sve što utiče na dobar rad hormona
Nutricionista objašnjava šta sve doprinosi umornom osećanju, onda i kada nema razloga za to.

“Život i informacije su se mnogo ubrzale, a malo se proučava kako ljudi reaguju na tako kompresovana ubrzanja i zahteve. Dugotrajni stres menja rad hormona i moguće je imati ozbiljne zdravstvene tegobe. Ako telo šalje informaciju umora, odmorite malo, nađite vremena da se izdvojite, bolje se hranite i spavajte”, kaže dr Mirković i dodaje:

“Izdvojte se barem sat vremena dnevno. Družite se sa pozitivnim ljudima i odustanite na vreme da u svemu budete uvek besprekorni. Organizujte se bolje i isključite iz dnevnog programa nepotrebne obaveze. Kažite ‘ne’ lošoj ishrani, kraćem spavanju, neudobnoj odeći i obući. Mudrost je saznanje da perfekcionisti nisu srećni”, ističe ona. (novi.ba)