Reguliše probavni sistem i nadimanje: Ove namirnice ublažavaju SIMPTOME SINDROMA NERVOZNIH CRIJEVA

Zdravlje

Reguliše probavni sistem i nadimanje: Ove namirnice ublažavaju SIMPTOME SINDROMA NERVOZNIH CRIJEVA

Olakšavaju varenje

Avokado protiv nadimanja

Avokado je namirnica bogata kalijumom koji kontroliše nivoe natrijuma u organizmu. Kalijum je eletkrolit koji je esencijalan za normalno funkcionisanje nerava i mišća. Natrijum zajedno sa ostalim elektrolitima reguliše acido-bazni status i balans vode u organizmu. Ukoliko ovaj sistem bolje funkcioniše manje je i nadimanja.

Banana pre obroka

Banane su takođe bogate kalijumom. Istraživanje je pokazalo je da su žene koje su koristile po jednu bananu prije svakog obroka manje patile od nadimanja. Smatra se i da su banane bogate crevnim bakterijama koje smiruju gasove.

Celer smanjuje upalu u crijevima

Ukoliko patimo od gasova i lošeg varenja, savjet je da konzumirao malo celera koji će obezbijediti dovoljne količine vode i podstaći proces varenja. Celer je namirnica koja nam obezbeđuje i flavonoide koji imaju moć da smanje upale u crijevima.

Kurkuma reguliše probavu

Kurkuma je začin koji kariju daje prepoznatljivu žutu boju. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Kurkumin je začin i ljekovito sredstvo. Studije pokazuju da kurkumin može ublažiti simptome sindroma nervoznih creva, nelagodost, regulisati probavni sisitem i nadimanje.

Nana opušta mišiće

Sastojici nane mogu opustiti mišiće probavnog sistema i ublažiti nadimanje. Savjet je da se posle jela popije čaj od nane bez dodataka.

Đumbir sprječava nadimanje

Đumbir je namirnica koja podstiče djelovanje crijevnih sokova. Olakšava varenje i brže pražnjenje, pa na taj način sprječava nadimanje.

Špargle smanjuju nivo holesterola

Špargla spada u red namirnica bogatih rutinom – flavonoidom koji smanjuje nivoe holesterola, reguliše krvni pritisak i jača krvne sudove. Špargle su dobar izvor inulina koji blagotovorno deluje na probavne probleme. Inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih supstanci. Nerastvorljiva vlakna iz inulina hrane dobre bakterije u crijevima olakšavaju varenje i omogućuju redovne stolice.

Komorač ublažava grčeve

Komorač je korjenasto povrće, bogato semenom koje poseduje jedinjenja koja ublažavaju grčeve. Ukoliko je manje grčeva i gasovi lakše prolaze kroz crijeva i manje je nadimanja.

Paradajz smiruje upalu

Ishrana koja uključuje upotrebu paradajza može obezbijediti organizmu dovoljne količine likopena, antioksidansa koji smiruje upale. Paradajz je pun i kalijuma, koji smanjuje količine natrijuma koji izaziva nadimanje. (novi.ba)