Kada se vratio iz VRTIĆA nije bio “sav svoj”: Nekoliko dana kasnije, doktori su mu AMPUTIRALI noge (FOTO)

Svijet

Kada se vratio iz VRTIĆA nije bio “sav svoj”: Nekoliko dana kasnije, doktori su mu AMPUTIRALI noge (FOTO)

Bio je toliko bolestan da je u jednom trenutku njegovo srce prestalo da kuca, a jedno plućno krilo kolabiralo

Džema Rekles je primetila da njen sin nije pri sebi kada ga je pokupila iz vrtića jednog dana. Za vreme vikenda, Vilijam koji je tada imao tri godine je pokazao znakove tipičnog virusa. Džema nije mogla ni da nasluti da će dve noći kasnije vrištati u bolnici, moleći lekare da spasu život njenog sina, zbog njegovog sve lošijeg zdravtsvenog stanja. Vilijam nije imao tipični virus, nego sepsu, koja iz sata u sat postaje sve smrtonosnija.

Bio je toliko bolestan da je u jednom trenutku njegovo srce prestalo da kuca, jedno plućno krilo kolabiralo, a bubrezi stali sa radom.

Jedina mogućnost da preživi bila je da mu hirurzi amputiraju obe noge.

Džema (32) prisetila se dana kada je pokupila Vilijama iz vrtića jednog petka  i ispričala kako je to sve izgledalo.

– Bio je malo iscrpljen. Mislio sam da je umoran i da je možda pokupio prehladu. Preko vikenda se generalno nije osećao dobro, bio je bolestan, imao temperaturu. U ponedeljak ujutru još uvek je bio loše i imao je osip pa smo ga odveli kod lekara opšte prakse, koji je rekao da ima virus.

Te večeri Džemin muž, Majk (40), muzičar, pročitao je na Fejsbuku da se šarlah širi. Njih dvoje su razmišljali je o tome da stvari ostave za jutro. Ali, na sreću, odlučili su da pozovu Hitnu pomoć i dobili su savet da odvedu Vilijama pravo u bolnicu. Džema je mislila da će se vratiti kući za sat vremena. Ali lekari su njenog sina brzo odveli u reanimaciju i sinulo joj je da nešto ozbiljno nije u redu.

– Lekari su nakon prvog pregleda pomislili da možda ima meningitis, ali doktor je na kraju došao do zaključka da on ima sepsu. Vilijam je stavljen u indukovanu komu i prebačen u drugi medicinski centar u Notingemu – rekla je Džema.

– Sedeli smo u čekaonici kada je došao doktor i rekao “Tako mi je žao, srce mu je stalo, mislim da treba da dođete i budete sa njim”. Srušila sam se i Majk je bukvalno morao da me podigne sa poda. Oko njega je bilo 30 doktora. Srećom, uspeli su da mu ponovo pokrenu srce, a muž je samo vikao “Molim vas, ne dajte mu da umre”.

– Proveli smo osam dana razmišljajući da bismo ga mogli izgubiti. Bilo je užasno. Svaki put i kad bi ga na kratno napustili, pomišljali smo da bi neko mogao da dođe i da im saopšti nagore vesti.

Sepsa se često smatra “tihim ubicom”. Širi se jako brzo, a često nije lako da je prepoznamo jer zbog simptoma liči i na druge bolesti, čak i na obične viruse. Simptomi uključuju visoku ili nisku temperaturu, drhtavicu, zbunjenost, hladne ruke i noge, ubrzan rad srca i osip.

Vilijamova pluća su kolabirala tri puta, što je zahtevalo da se svaki put ubaci drenaža grudnog koša. U tom periodu su mu otkazali bubrezi i Džema i Majk su se plašili da će mu, ako uspe, biti potrebna doživotna dijaliza. MRI skeniranje je takođe otkrilo dve oblasti povrede mozga.

Teška sepsa može izazvati ekstremno zgrušavanje krvi, što znači da ruke, stopala, ruke i noge polako gube protok krvi i tkivo počinje da odumire. Džema je rekla da je tkivo na Vilijamovim udovima postalo nekrotično. Nakon par dana odlučeno je da Vilijamu treba amputirati obe noge, kao i devet prstiju. Ali ubrzo porodica je mogla da ode kući, a Vilijam, koji sada ima šest godina, prošao je kroz jako težak period, ali je njegov život spašen.

Džema je rekla: “Vilijam sada sa ortopedskim pomagalima hoda neverovatno dobro. Njegovi bubrezi su se potpuno oporavili. Ne pokazuje nikakve znake povrede mozga”.

Paraolimpijac Ričard Vajted 46-godišnji sportista ima dve zlatne i dve srebrne paraolimpijske medalje uz svoje ime i bio je “veliki uzor” Vilijamu. Imao je ogroman uticaj na njega, pokazujući šta se može postići na dve protetske noge. Čak ga je poseo u auto i rekao mu da će jednog dana moći da vozi ručnim komandama.

Vilijam je najsrećniji dečak. Veoma je pametan sa velikom željom za znanjem, posebno kad je reč o dinosaurusima i životinjama. Njegova najveća ambicija u ovom trenutku je da može da trči. (objektiv.rs)