PIĆA KOJA SU SMRT ZA POVIŠEN HOLESTEROL: Riješite se ovog PROBLEMA prirodnim putem i sačuvajete SRCE!

Zdravlje

PIĆA KOJA SU SMRT ZA POVIŠEN HOLESTEROL: Riješite se ovog PROBLEMA prirodnim putem i sačuvajete SRCE!

Stručnjaci su preporučili da se nešto od ovih napitaka pije.

U današnje vrijeme sve više ljudi boluje od visokog holesterola. Kada imate taj problem, vaš fokus će biti na tome šta jedete, ali ono što je veoma bitno jeste i šta pijete kako bi uticali na nivo holesterola.

Postoji nekoliko napitaka koja bi trebalo da konzumirate, ukoliko imate visok holesterol ili želite da ga održavate u referentnim vrijednostima.

 Sok od nara

Pored polifenola, nar je bogat flavonoidima, lignanima i triterpenima. Mnoga od ovih jedinjenja su antioksidansi koji pomažu u snižavanju štetnih nivoa holesterola.

Postoje brojne objavljene studije koje pokazuju kako 100% sok od nara poboljšava zdravlje srca. Sok od nara može pomoći u smanjenju holesterola kako bi usporio rast nakupljanja plaka u arterijama.

Crveno vino

Crveno vino u umjerenim količinama (jedna čaša dnevno za žene, dve čaše dnevno za muškarce) odavno je poznato da je zdravo za srce. Jedan od načina na koji crveno vino poboljšava zdravlje srca je povećanje nivoa korisnog HDL holesterola i snižavanje nivoa štetnog LDL holesterola.

Istraživanja povezuju nekoliko bioaktivnih jedinjenja u crvenom vinu sa njegovim prednostima za snižavanje holesterola, uključujući resveratrol, katehin, epikatehin, kvercetin i antocijanin. Uvijek imajte na umu da ako ne pijete vino, nije preporučljivo da počnete da ga pijete kako biste poboljšali holesterol. Kada je u pitanju alkohol, „više“ nije bolje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj potiče iz iste biljke Camellia sinensis, koja obezbeđuje snižavanje holesterola i ima brojne druge prednosti za zdravlje srca. Prednosti čaja pripisuju se obilnim flavonoidima, koji su prirodna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja krvnih sudova.

Studija objavljena u „Advances in Nutrition“ procenila je rezultate iz 37 ranije objavljenih studija i objavila da su učesnici studije koji su pili tri šolje zelenog čaja dnevno smanjili rizik od srčanih bolesti za oko osam do 12%, u poređenju sa onima koji nisu pili čaj. (novi.ba)