ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD PRESTANEMO DA JEDEMO SIR: 3 stvari zbog kojih ćete biti lijepši i zdraviji!

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU KAD PRESTANEMO DA JEDEMO SIR: 3 stvari zbog kojih ćete biti lijepši i zdraviji!

Ako potpuno izbacite sireve iz ishrane na neko vrijeme, moguće je da ćete doživjeti neke od sljedećih efekata!

Ako volite sir, niste nimalo usamljeni. Francuzi, naravno, prednjače u ovoj ljubavi, pa godišnje svako od njih pojede više od 25 kilograma ovog specijaliteta.

Nema dobrog sendviča, ni pice bez njega, a i burger se, uz list kačkavalja, pretvara u bolju “verziju sebe”. Međutim, valja obratiti pažnju na to koliko sira jedete ukoliko osjećate neke tegobe kojima ne možete da nađete uzrok. Možete i potpuno da ga izostavite iz ishrane.

Danas je to moderan pristup zdravoj ishrani, zove se eliminaciona dijeta i pruža mogućnost da eliminacijom različitih namirnica utvrdite koja od njih vam, eventualno, ne prija.

Nutricionisti kažu da bi, zbog visokog sadržaja natrijuma i masnoće, trebalo ograničiti porciju na 30 gr kačkavalja ili 50 gr mekog sira. Ako volite sireve s jačim ukusom, bolje uzmite njih, jer dobijate bogatije posluženje sa manjom gramažom.
Ako potpuno izbacite sireve iz ishrane na neko vrijeme, moguće je da ćete doživjeti neke od sljedećih efekata.

1. Koža postaje čistija

Mliječni proizvodi često izazivaju pojačano lučenje masnoće. Time dovode i do zapušavanja pora, kao i izbijanja bubuljica i akni. Ako ih izbacite iz ishrane, može vam se popraviti tonus i izgled kože.

2. Rjeđe su migrene i glavobolje

Ako vas često muči migrena, možda je kriva upravo ishrana bogata sirevima i drugim mliječnim proizvodima. Probajte da ih izbacite s jelovnika, njihov prirodni sastojak tiramin je čest okidač glavobolje.

3. Oslobodićete se viška kilograma

Višak kilograma često je povezana sa ishranom bogatom sirevima, moćnim izvorom kalorija. U 100 gr tvrdog kačkavalja ima čak 33 grama masnoće, zato birajte makar posnije kačkavalje, a najbolje – mladi sir. (novi.ba)