AKO PRIMJETITE OVE PROMJENE, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Ukazuje na KRVNI UGRUŠAK koji se može naći blizu SRCA, MOZGA ili PLUĆA!

Zdravlje

AKO PRIMJETITE OVE PROMJENE, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Ukazuje na KRVNI UGRUŠAK koji se može naći blizu SRCA, MOZGA ili PLUĆA!

Ako primijetite promjene, obavezno se javite ljekaru. Krvni ugrušci mogu da budu i te kako opasni, zbog čega je bitno da ih prepoznate na vrijeme.

U određenim situacijama, ako primijetite krvni ugrušak, potrebno je da se što prije obratite ljekaru kako niste dobili terapiju.

Ovi simptomi su znak da je vrijeme da pozovete ljekara:

Kada se tromb formira u rukama i nogama, duboko ispod kože, to se naziva duboka venska tromboza. To je opasno jer ugrušak može putovati od srca do pluća. Do duboke venske tromboze može doći ako se dugo niste kretali, prenosi Stil.

Ovo su simptomi za uzbunu:

Oticanje – Ovo se može dogoditi na istom mjestu gdje se ugrušak razvio ili na cijeloj nozi ili ruci.

Promjena boje – Možete primijetiti da su vam ruke ili noge crvene ili plave boje.

Bol – Kako se stanje pogoršava, tako ćete osjetiti više bola. Osjećaj se može kretati od tupe boli do one intenzivne.

Teško disanje – Ako se ovo dogodi, može značiti da se ugrušak premjestio iz ruke ili noge do pluća. Može se javiti i jak kašalj ili krv pri kašljanju.

Grčevi u donjem dijelu noge – Ovaj osjećaj se javlja ukoliko je u je ugrušak u nozi.

Kada se krvni ugrušak nađe u blizini srca javljaju se sljedeći simptomi:

Jaka bol u ruci i u prsima
Znojenje
Poteškoće sa disanjem

Poteškoće sa disanjem i znojenje se javljaju i kada se tromb nađe u blizini pluća, što se naziva plućna embolija. Osim toga i ovo može biti alarm:

Jaku bol u plućima
Kašalj
Vrtoglavica

Nažalost, krvni ugrušak može stići i do mozga i uzrokovati moždani udar. Pazite na ove simptome: poteškoće s vidom i govorom i slabost. (novi.ba)