SMIJU LI SE TRUDNICE KUPATI NA MORU ILI U BAZENU: Ginekolog dao jasan odgovor

Zdravlje

SMIJU LI SE TRUDNICE KUPATI NA MORU ILI U BAZENU: Ginekolog dao jasan odgovor

Plivanje se preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, ali se često postavlja pitanje kolika je potencijalna opasnost od morske i vode sa bazena. Ginekolokinja je objasnila sve na šta trudnice treba da obrate pažnju kada je u pitanju kupanje u moru i bazenu.

Neki tvrde da trudnice ne bi smjele da se kupaju u moru, a opet se plivanje savjetuje kao najbolja aktivnost za trudnice.

Da li trudnice smiju da se kupaju u moru?

Plivanje u čistom moru dozvoljeno je ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze pretećeg položaja ili prevremenog porođaja. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje nezavisno od toga u kom dobu trudnoće ste.

Trudnice bi trebalo da pripaze da more ne bude prehladno kako ne bi doživele temperaturni šok. Osim toga, pripazite i na udobnu obuću kako se ne biste okliznule na mokroj podlozi.

“Ukoliko se radi o urednoj trudnoći, ako trudnice nemaju povišen pritisak, neregulisan dijabetes, neregulisan hormonski status štitne žlijezde, bubrežne bolesti ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko usađenu posteljicu ili mogućnost prevremenog porođaja ili bilo kakve ugroženosti ploda, trudnice mogu da putuju. Ali svaki put i ponašanje na destinaciji treba da prilagode sebi i svojim telesnim mogućnostima, stalno osluškujte svoje tijelo. Duže putovanje zahtjeva odmor svakih sat i po do dva, uz lagano rastezanje, šetnju i okrepljenje”, preporučuje ginekolokinja Ula Marton.

Da li se trudnice smiju kupati u bazenu?

Što se tiče bazena, mišljenja su podijeljena zbog čistoće vode i lične higijene drugih ljudi. Kupanje u bazenima u kojima ima veliki broj ljudi se ne preporučuje trudnicama jer su vrlo česte genitalne upale. Idealni su bazeni u kojima je voda besprekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi. Dakle, iako je umjerena tjelesna temperatura u vodi dobra za trudnice, kupanje u bazenima ne bi trebalo da se praktikuje previše često.

Doktorka Marton preporučuje i da se često mijenjaju mokri kupaći kostimi sa ciljem prevencije upale mokraćne bešike koja je znatno češća tokom trudnoće. Ako se ipak odlučite za kupanje u bazenu, držite se sljedećih pravila: nemojte dugo ostajati u bazenskoj vodi, istuširajte se kada izađete iz nje i promijenite kupaći kostim, prenosi “Yumama”. (novi.ba)