6 BLAGODATI ČAJA OD BREZE: Evo kod čega sve pomaže omiljeni napitak naših starih!

Zdravlje

6 BLAGODATI ČAJA OD BREZE: Evo kod čega sve pomaže omiljeni napitak naših starih!

Ovaj napitak je od davnina poznat u narodnoj medicini.

U kori drveta breze, ali i u listovima krije se čitav spektar ljekovitih svojstava. Od breze se može dobiti ljekovita voda ili se skuhati čaj koji blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Ovaj napitak ima dugu tradiciju, kako u naše, tako i u drugim narodima i još od davnina se redovno ispija.

Krenućemo od čaja.

Evo kako redovno ispijanje djeluje na tijelo:

Čaj od breze je odličan diuretik, pa pogoduje zdravlju bubrega. Preporučuje se njegova primjena kod kamena i pjeska u bubregu. Takođe, redovnom upotrebom iz tijela se izbacuju toksini i otrovi koji se talože.

Pogoduje i osobama sa artritisom i reumom. Može se koristiti i za spoljašnju upotrebu. U slučaju da imate perut, ovim čajem ispirajte kosu. Takođe, možete napraviti obloge ukoliko imate promjene na koži u vidu osipa, akni i slično.

S druge strane, tu je i brezina voda koja se dobija direktno iz kore drveta.

Brezin sok se sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cjedi iz drveta je nevjerovatan dar prirode. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje – u proljeće – i to u ograničenim količinama.

Veliko stablo može da da oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Takav čisti sok breze može da se koristi nekoliko dana ili da se flašira za kasniju upotrebu.

Evo kako djeluje na organizam:

1. Jača imunitet

Zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala, brezina voda, je odlična za jačanje imunog sistema i otpornosti organizma.

2. Povoljno djeluje na holesterol

Istraživanja su pokazala da saponin, sastojak brezinog soka, ima svojstvo da snižava holesterol u krvi.

3. Čisti organizam od toksina

Brezina voda pomaže da se iz organizma eliminiše višak soli (natrijuma), fosfata, ureičke kiseline, amonijaka, kao i određeni lijekovi.

4. Pomaže rad jetre

Redovna upotreba eliminiše štetne materije kao što su toksini i masnoće i na taj način pospješuje rad ovog organa koji igra značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma.

5. Podmlađuje kožu i vraća joj blistavost

Ona potpomaže rast dermalnih i epidermalnih ćelija, pa zato ten postaje čistiji.

Brezina vodi se može koristi za umivanje, a zbog antiinflamatornih svojstava djeluje blagotvorno na kožne probleme kao što su akne i ekcemi. Ovakav način upotrebe vraća i elastičnost koži, pa je na taj način čuva mladoliki izgled.

6. Doprinosi zdravlju zuba

Brezina voda sadrži ksilitol, a to je prirodni šećer koji neutrališe određeni tip bakterija koje izazivaju kvarenje zuba.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)