AKO SVAKI DAN JEDETE LUBENICU, RIZIKUJETE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME: 3 nus pojave koje uništavaju vaš organizam

Zdravlje

AKO SVAKI DAN JEDETE LUBENICU, RIZIKUJETE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME: 3 nus pojave koje uništavaju vaš organizam

Lubenice sa visokim sadržajem vode odlično gase žeđ, ali to sa sobom nosi neke nuspojave koje bi vas mogle naterati da razmislite pre nego što uzmete još jednu krišku.

Takođe, lubenica je bogat izvor kalijuma i pomaže u održavanju funkcije elektrolita. Održava srce zdravim i čini kosti i mišiće jačima.

Iako je odličan izvor vode i dijetetskih vlakana, može izazvati probleme sa varenjem kao što su dijareja, nadimanje i gasovi. Sadrži sorbitol, jedinjenje šećera, za koje je poznato da podstiče nesmetano varenje i kontroliše kiselost, ali u većim količinama može napraviti problem.

Iznenadićete se kada saznate da oni koji piju puno alkohola, treba da izbegavaju da jedu previše lubenice, jer visok nivo likopena može da reaguje sa alkoholom, izazivajući upalu jetre i ovaj prekomerni oksidativni stres na jetri može biti opasan za telo.

Dokazano je da prekomerni unos kalijuma može dovesti do kardiovaskularnih problema kao što su nepravilan rad srca, slab puls i još mnogo toga.

Ako je verovati zdravstvenim stručnjacima i nutricionistima, idealno bi bilo da se dnevno konzumira između 100 i 150 grama lubenice. (novi.ba)