MOJA SNAJKA MORA DA SE PRIDRŽAVA OVIH PRAVILA: Iz ugla jedne svekrve!

Zanimljivosti

MOJA SNAJKA MORA DA SE PRIDRŽAVA OVIH PRAVILA: Iz ugla jedne svekrve!

Jedna svekrva je napisala spisak zaduženja za svoju snaju, a mi vam tekst prenosimo u originalu

NEMOJ MI REĆI “KAKO SAM UVEK DOBRO DOŠLA”

Ako to ne misliš, nemoj to govoriti. Nisam mislila kako ću morati dogovoriti sastanak da bih videla svoje dete i unuke, ali ako je to ono zbog čega će nas odnos biti uspešan, onda ću to učiniti. Potpuno shvatam da je nepristojno doći kod nekoga bez najave, ali iz nekog razloga, vi se nikada ne javljate na telefon. Tako.

JAVI SE NA PROKLETI TELEFON

Ja nisam neko ko ti pokušava prodati novi tepih ili novu telefonsku pretplatu. Ja sam majka tvog muža, baka tvoje dece i mogla bi mi barem pokazati poštovanje javljanjem na telefon i samo reći: “Oprosti, Dajana, imam pune ruke posla i ne mogu sada da razgovaram”.

IAKO OBOŽAVAM SVOJE UNUKE, NISAM OBAVEZNA DA IH ČUVAM

Suprotno od onoga što mislite, imam svoj život. Ako želite da čuvam vašu decu, a verujem da biste bili oduševljeni, prvo me morate obavestiti, tako da mogu promeniti svoj raspored. Ako očekujete da poštujem vaše vreme i prostor, očekujem istu pristojnost. Obećavam da ću se javiti na telefon kad nazovete.

PONAŠAJ SE KAO ODRASLA OSOBA, NEMOJ DA MI PRIČAŠ IZA LEĐA

Sigurna sam da moje dete ne želi biti stavljeno između dve vatre, kao što to ne bi ni ti volela, pa ako imaš problem sa mnom, imaj toliko obraza da mi sve u lice kažeš.

PASIVNO-AGRESIVNO JE AGRESIVNO (DA NE SPOMINJEM NEPRISTOJNO)

Nemoj mi reći koliko lepo izgleda moja kuća, a zatim sledi neki komentar o tebi, tipa: “volela bi da imaš više vremena za uživanje u svojoj deci umesto što čistiš”. Imate malu decu. Ja nemam, svoje sam napravila. To je prilično jednostavan koncept. Moja čista kuća nije automatski udarac na tvoje veštine u domaćinstvu.

NE KUPUJ MI ODEĆU ILI STVARI, AKO SU DRASTIČNO DRUKČIJE OD MOJIH

Ne volim da odbijam poklon, ali mislim da je prilično jasno da kupujemo na radikalno drugačijim mestima. Poklon bon ili nešto što su deca napravila prihvatljivo je i ceni se. Ne znam jeste li primetili, ali u mojoj kuhinji nema ni jednog crvenog petla, pa nisam sigurna gde ste tačno mislili da stavim te suvenire koje mi još uvek kupujete.

TO JE MOJ NOVAC I MOJA STVAR GDE ĆU GA POTROŠITI

Ako želim obasipati svoje unuke poklonima, to je zato što ih volim i imam mogućnosti to učiniti. Nije sramotno ako niste u mogućnosti vratiti svaki dinar koji sam potrošila.

ŽELIM DA MOJ SIN IMA SREĆAN BRAK, ALI MORAŠ ZNATI DA SAM JA MAMA

Uvek ću biti mama. Ako se zbog smrti, razvoda ili napuštanja vas dvoje razdvojite, ja ću i dalje biti ovde da pokupim komade. Vaša deca će jedom odrasti, a onda ćeš ovo razumeti.

SHVATAŠ DA SAM JA STVORILA MUŠKARCA ZA KOJEG SI SE TI ODLUČILA UDATI

Možda ne razumem trendove u roditeljstvu i psihološkim istraživanjima, ali prema tome što si ti odlučila mora da sam napravila nešto dobro. Ne moraš osuditi svaku reč koju kažem, i oprosti mi što preteram s ponekim neželjenim savetom, ali imam godine i godine iskustva. Nešto mora biti dobro. Možda bi s vremena na vreme mogla poslušati neke od njih.

SUPROTNO ONOM ŠTO MISLIŠ, NE POKUŠAVAM TE KONTROLISATI ILI OSUDITI

Ok, možda te ipak malo osuđujem. Ne mogu to kontrolisati. Ipak pokušavam da to smanjim na minimum. Samo želim da moj sin bude srećan i da ima dobar život, a to isto želim za svoju unučad. Moj sin je tvoj suprug, ali je još uvek sin, brat, ujak i tata, i sve to u jednom. Moraš deliti, sviđalo ti se to ili ne. Mogla bi da naučiš da budeš malo tolerantna. Ja sam naučila. (stil.kurir.rs)