NAJAVILI PAKLENE VRUĆINE A SAMIM TIM OPASNOST OD SUNČANICE: Evo kako se zaštititi

Zanimljivosti

NAJAVILI PAKLENE VRUĆINE A SAMIM TIM OPASNOST OD SUNČANICE: Evo kako se zaštititi

Sunčanica nastaje kada glavu, posebno potiljak izlažemo vioskoj temperaturi. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38.9 stupnjeva.

Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica. Dobro znamo da se jakog sunca moramo kloniti. Također, ovo su neki savjeti kako pomoći sebi ili nekoj osobi koja ima sunčanicu.

1.Sklonite osobu na sjenovito, rashlađeno mjesto
Uklonite sve suvišno kao što su čarape, cipele, kapa kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom.

Stavite mokru krpu ili ručnik na stražnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha. Ako postoji mogućnost pošpricajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. To možete napraviti i tako da mokru plahtu ili ručnik stavite na osobu te uperite u nju ventilator što će doprinijeti isparavanju vrućine.

2. Lezite
Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savinutom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tekućinu, ali ne prebrzo
Pijte zasoljenu vodu (1 žličica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

4. Ostanite mirni
Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela.

5. Ovisno o jačini i trajanju simptoma nazovite hitnu pomoć
Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju dulje od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć. (novi.ba)