EVO ŠTA TREBATE URADITI AKO VAS KRPELJ UBODE: Jednu grešku mnogi prave, a tako se lakše prenese zaraza!

Zanimljivosti

EVO ŠTA TREBATE URADITI AKO VAS KRPELJ UBODE: Jednu grešku mnogi prave, a tako se lakše prenese zaraza!

Dolaskom toplijih dana budi se priroda, ali i sitni insekti – krpelji. Boravite li u prirodi veće su šasne da ga pokupite.

Osobe koje profesionalno ili rekreativno često borave u prirodi na područjima prirodnih žarišta krpelja kao što su šumari, šumski radnici, vojnici, planinari, lovci, izletnici ili turisti pripadaju rizičnoj skupini.

Kako se zaštiti od krpelja?

obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi (dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele)
izbjegavajte odjeću tamnih boja i materijale poput vune i flanela
hodajte obilježenim stazama
izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu te odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo
primijenite repelente (za odbijanje krpelja) na gole i izloženije dijelove tijela te eventualno na odjeću
nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo; nakon što kprelj dospije na domaćina treba mu nekoliko sati “šeta” tražeći pogodno mjesto za ugriz
provjerite imate li na koži ili odjeći krpelja kako biste ga što prije odstranili, a posebno pretražite dijelove tijela s nježnijom kožom (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak…).
kod djece se krpelj često nađe na glavi i gornjim dijelovima tijela
otuširajte se po povratku iz prirode
Šta učinit ako vas krpelj ubode?

Ako ste uočili krpelja na koži važno ga je ukloniti što prije. Naime, rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda.

Operite ruke, pincetu prebrišite antiseptikom i krpelja odmah izvadite pincetom (sami ili netko od vaših ukućana) zahvaćajući ga što bliže glavici, uz kožu i laganim ga povlačenjem izvucite iz kože, a na kožu primijenite antiseptik.

HZJZ upozorava da krpelja ne smijete ničim premazivati (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem ni sl.) niti “paliti” plamenom, ne povlačite ga naglo, ne stiskajte niti gnječite jer se on zbog toga grči i pojačano izlučuje veće količine sekreta i, ako je krpelj zaražen, uzročnika bolesti u ljudsko tijelo pa se tako lakše prenese zaraza.

Liječniku se ne trebate javljati, osim ako se nakon ugriza krpelja u roku od četiri tjedna (najčešće kroz sedam dana) pojavi osip (crvenilo kože prstenastog do ovalnog oblika koje blijedi u sredini, erithema migrans) i/ili povišena temperatura i zimica. Pojava osipa i/ili temperature i zimice najvjerojatnije je odraz bakterijske infekcije bakterijom (borrelia burgdorferi) koja se uspješno liječi antibiotikom.

Protiv krpeljnog meningoencefalitisa možete se i preventivno cijepiti, a ovaj se korak preporučuje osobama koje puno vremena provode u prirodi, kao što su planinari, lovci i šumari. (novi.ba)