OVE NAVIKE IMAMO GOTOVO SVI, A NEMAMO POJMA KOLIKO SU ŠTETNE: Djeluju bezazleno, a zapravo nam uništavaju zdravlje!

62b2dd96-f0c0-4d30-84ef-4a930a0a0a64-d6302f99e46bd7a5eef2-690x480-1.jpeg

OVE NAVIKE IMAMO GOTOVO SVI, A NEMAMO POJMA KOLIKO SU ŠTETNE: Djeluju bezazleno, a zapravo nam uništavaju zdravlje!

Evo koje navike djeluju bezazleno, a zapravo bi mogle da vam ugroze zdravlje…

Neke navike koje imamo i koje svakodnevno radimo i ne razmišljajući o tome, zapravo uopšte nisu dobre za nas. Provjerite da li i vi imate neke od ovih i potrudite se da, barem one koje možete, izbacite iz svog života.

Buđenje uz alarm

Mnogi ovu naviku ne mogu da izbace jer moraju da naviju alarm kako bi se probudili na vrijeme za fakultet, školu, posao… Međutim, ono što ljudi ne znaju je da ova jutarnja buka koju prave naši telefoni ili satovi povećava nivo krvnog pritiska i stresa, zato što naglo raste adrenalin.

Naučnici zato savketuju da pokušate da ustalite navike u spavanju, tako što ćete ustajati svaki dan u isto vrijeme, a poslije nekog vremena vam alarm neće ni biti potreban. Ako ipak morate da navijate alarm, njihov savjet je da izaberete neku umirujuću melodiju, umjesto onih jakih od kojih ne znate gdje se nalazite kada se probudite.

Previše čista kuća

Lijepo je da vam dom uvijek bude uredan i čist, ali ako pretjerujete u čišćenju, to može loše da utiče na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da djeca koja su odrasla u okruženju gdje su bila izložena bakterijama, polenu i životinjskoj peruti, imaju jači imuni sistem.

S druge strane, oni koji su odgajani u ekstremno čistom okruženju bili su skloniji problemima poput astme, alergijama…

Sječenje zanoktica

Kada odete na manikir ili sami sređujete svoje nokte, uglavnom se sjeku zanoktice kako bi nokatna ploča djelovala urednije i ljepše. Međutim, na taj način uklanjate jedan od prirodnih mehanizama zaštite tijela.Zanoktice štite nokte od bakterija, a uklanjanjem se povećavaju šanse za infekciju, oštećenja i suhu kožu oko nokta.

Prebrzo jedenje

Užurban način života usljed velikog broja svakodnevnog obaveza, doveo je do toga a sve radimo na brzinu, pa čak i jedemo. Ova navika je veoma loša po zdravlje, a dovodi i do gojenja.

Jedna studija je pokazala da se 60 odsto djece koja brzo jedu prejedaju za obroke. Istovremeno, drugo istraživanje je pokazalo da oni koji brzo jedu imaju veći rizik od gojaznosti, posebno u predjelu stomaka, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera i loših masti.

Čupanje dlačica iz nosa

Iako danas gotovo svi čupaju dlačice iz nosa kako bi izgledali urednije, ove dlačice zapravo imaju svoju ulogu – spriječavaju prašinu, alergene, insekte i slične stvari da kroz nos dospiju do pluća.

Nos pripada “važnom trouglu” na licu, tj. djelovima tijela koji su brojnim krvnim sudovima povezani sa lobanjom. Ova zona je veoma osjetljiva, a infekcije mogu lako da se prošire i dovedu do ozbiljnijih problema.

Ako ipak želite da se rešite dlačica iz nosa, stručnjaci savjetuju da ih barem ne čupate, već ih prosto skratite trimerom ili makazicama.

Imate li i vi neku od ovih loših navika? (novi.ba)

scroll to top