ZBOG OVE GREŠKE NAČETA LUBENICA GUBI UKUS I BOJU: Evo kako je sačuvati do dvije sedmice, trik koji djeluje

Zanimljivosti

ZBOG OVE GREŠKE NAČETA LUBENICA GUBI UKUS I BOJU: Evo kako je sačuvati do dvije sedmice, trik koji djeluje

Lubenica je mnogima leti najdraže voće jer je vrlo osvežavajuća. Zbog toga je većini ljudi najlogičnije da je, kako bi duže trajala i bila hladna kad poželimo da je jedemo, čuvamo u frižideru. Međutim, stručnjaci kažu da to zapravo i nije uvek najbolje mesto.

Kako piše “Real Simple”, stručnjaci savetuju da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju.

U sobi koja je umerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dve nedelje, tvrde.

Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je seći. U tom slučaju stavite celu lubenicu u frižider, gde može ostati sveža još dve do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporiti proces zrenja.

Frižider je dobra opcija i ako je lubenica već isečena, a tada treba staviti komade u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili u plastičnu foliju, kako biste sačuvali teksturu i sočnost, ali i kako bi komadi lubenice upili što manje drugih mirisa iz frižidera. (novi.ba)