OVU BILJKU MIŠEVI NIKAKO NE PODNOSE: Evo kako da ih zauvijek otjerate iz dvorišta, više se neće vraćati

Zanimljivosti

OVU BILJKU MIŠEVI NIKAKO NE PODNOSE: Evo kako da ih zauvijek otjerate iz dvorišta, više se neće vraćati

Insekti nisu jedine štetočine koje možete otjerati pažljivim odabirom biljaka.

Miševi su takođe osjetljivi na jake mirise i izbegavaće brojne biljke, posebno kada su napolju u dvorištu.

Da biste se borili protiv miševa unutra, možete posaditi prave biljke kako biste ih spriječili da se previše približe kući. Najbolji pristup je da ove biljke imate u neposrednoj blizini kuće, idealno u oblastima gdje osjećate da bi se miševi mogli ušunjati. Najefikasnije biljke protiv miševa možete naći na listi ispod:

1. Crni luk i bijeli luk

Da, ovo su dvije različite biljke, ali imaju veoma slične arome i mogu se uzgajati u istim uslovima. I beli i crni luk se uzgajaju iz lukovica i potreban im je prostor sa punim suncem i dobro dreniranim zemljištem.

Takođe možete koristiti bijeli luk kao repelent za miševe, a da ga zapravo ne uzgajate. Samo napravite pire od bijelog luka od četiri ili pet čena i dodajte to u pola litre vode. Prskajte oko vaših temelja ili bilo gdje miševi postaju problem.

2. Žalfija

Za većinu umjerenih regiona, žalfija na otvorenom će sasvim dobro prezimiti i rasti kao višegodišnja biljka. Zbog jakog mirisa žalfija odbija miševe.

Nije izbirljiva biljka i lijepo će rasti na svim vrstama zemljišta sve dok postoji pristojna drenaža, a trebalo bi da ima sunca veći dio dana. Kao višegodišnja, nastaviće da se povećava svake godine i može se razviti u grmlje.

3. Nana

Postoji mnogo različitih sorti mente, i sve imaju aromatične listove koji mogu da odvrate i insekte i miševe. Kao i većini višegodišnjih biljaka, menti nisu potrebni nikakvi posebni uslovi za uzgoj i uspevaće na svakom mjestu koje ima mnogo sunca. Ne vole suvo zemljište, pa ćete morati da ih zalivate tokom sušnog perioda.

Ipak, moraćete da pazite na svoje biljke mente. Izuzetno su snažne i lako mogu da preuzmu ceo baštenski prostor ako je ne budete orezivali. Svi dodatni listovi mogu se lijepo osušiti za čaj ili kuhanje.

4. Lavanda

Većini ljudi nije potreban razlog da uzgajaju lavandu. Između divnog mirisa i lepih ljubičastih cvetova, to je uobičajen izbor čak i kada miševi nisu problem.

Biljke koje treba izbegavati

Drugi način gledanja na ovo je identifikovanje biljaka koje će verovatno privući miševe i izbjegavati ih u vašem dvorištu. Miševi vole mnogo povrća, posebno zelenila i paradajza.

Ako morate da ih uzgajate, držite ih što dalje od kuće. Jagode su još jedan favorit koji treba izbjegavati ako imate bilo kakvih tekućih problema sa miševima. (novi.ba)