UPALJENO GRLO, VISOKA TEMPERATURA + OVAJ SIMPTOM: Prepoznajte na vrijeme simptome opasne bolesti zglobova

Zdravlje

UPALJENO GRLO, VISOKA TEMPERATURA + OVAJ SIMPTOM: Prepoznajte na vrijeme simptome opasne bolesti zglobova

Bol u grlu i povišena temperatura najpre nas asociraju na prehladu ili grip, ali ako su praćeni uvećanim limfnim čvorovima, razlog može biti i mnogo ozbiljnije oboljenje.

Pojava otoka i bola u zglobovima, uz već spomenute tegobe, mogu biti simptomi Stilove bolesti koju karakteriše i prolazni osip na koži, karakteristične narandžaste boje. Za ovu bolest ne postoji neki specifičan dijagnostički test, ali se kod obolelih često javlja povišeni serum feritina u krvi.

Ovo je sistemska bolest pa je neophodno da je prate ljekari različitih specijalnosti. Zbog upale u zglobovima, oni su ukočeni i bolni, a najčešće ona zahvata zglobove ruku i koljena.

Komplikacije mogu da dovedu i do upale srca, kao i viška tečnosti oko pluća. Bolest se najčešće javlja u uzrastu između 15 i 25 godina, a zatim ponovo 36 i 46 godine.

Kod djece su izrazitiji simptomi groznice i osipa, a kod starijih tegobe sa zglobovima i najvažnije je upravo njih kontrolisati.

Za sada je uzrok Stilove bolesti nepoznat, ali se veruje da je okidač infekcija virusom ili bakterijom.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)