DR FILGUD UPOZORIO: Evo koliko kriški lubenice smijete da pojedete dnevno da se ne ugojite

Zdravlje

DR FILGUD UPOZORIO: Evo koliko kriški lubenice smijete da pojedete dnevno da se ne ugojite

Voćna dijeta je mnogima prva na pameti kad počne puna sezona trešanja, kajsija, malina i bresaka. Žene koje žele da smršaju često pokušavaju da provedu i čitav dan “na voću” (voćni dan), a naročito je popularna lubenica za koju ponekad kažemo da je “čista voda”. Ipak, često se čuje i pitanje – da li voće goji?

Da, može da goji, tvrdidr Saša Plećević, popularni doktor Filgud, koji je to i objasnio gostujući danas u emisiji Jutro na TV Prva. On upozorava da će osoba koja po cijeli dan jede voće sigurno da se ugoji, piše Lepa i Srećna.

“Prvo, voće nipošto ne treba jesti ujutru”, kaže ovaj ljekar, “a nije dobro ni piti razne sokove od ceđenog voća. Ako popijete, recimo, jednu čašu soka od pomorandži, za nju je potrebno iscijediti četiri voćke. U toj čaši ima 400 kalorija, a vi je popijete za minut i pritom ništa niste ni pojeli. Tu ima vitamina i minerala, ali nema proteina, nema vlakana, nema drugih važnih hranljivih materija.”

Prema njegovim riječima, mnogo je bolje doručkovati krišku ražanog hleba, sir i salatu nego navaliti na voće od jutra.

“I sa lubenicom se ljudi prevare”, objašnjava dr Filgud. “I jednoj lubenici od 10 do 15 kilograma ima tri do četiri hiljade kalorija. Sav šećer iz voća koji čovjek ne potroši na neki rad pretvara se u mast. Zato se treba ograničiti na dvije kriške lubenice dnevno.”

Doktor Saša upozorava i na opasnost od preduge satnice bez hrane koja se praktikuje u sve popularnijoj autofagiji. “Treba praviti pauzu 12 do 14 sati između večere i doručka, ali ako je organizam duže od toga bez hrane, on će usporiti sve procese i čitav metabolizam.” (novi.ba)