ZBOG URASLE DLAKE NEKOLIKO MESECI JE PROVEO U KOMI: Lekari ga OPERISALI 6 SATI, evo kada MOŽE DA BUDE OPASNO

Zdravlje

ZBOG URASLE DLAKE NEKOLIKO MESECI JE PROVEO U KOMI: Lekari ga OPERISALI 6 SATI, evo kada MOŽE DA BUDE OPASNO

Iako urasle dlačice deluju bezazleno, infekciju nikada ne bi trebalo da ignorišete

Često su bezopasne

Urasla dlaka je dlaka koja se uvila nazad u kožu, umesto da raste sa površine kože. Medicinski je poznat kao “pseudofolikulitis barbae”, a najčešći je kod ljudi sa gustom, grubom ili kovrdžavom kosom.

U najvećem broju slučajeva urasle dlake su potpuno bezopasne i nestaju same, ali u retkim slučajevima mogu da se inficiraju. Inficirane urasle dlake mogu biti veoma bolne, pa je najbolje da se ne brijete neko vreme da bi vaša koža zarasla.

Urasla dlaka može izazvati stafilokoknu infekciju, a ako infekcija uđe u krvotok dolazi do sepse. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je sepsa odgovorna za jednu od pet smrtnih slučajeva širom sveta. Iako je malo verovatno dobiti sepsu od infekcije stafilokokom, ipak je moguće. Bez obzira na to, ako se stafilokokna infekcija ne dijagnostikuje i ne leči na vreme, može dovesti do hospitalizacije, pa čak i do određenih operacija.

Jedan primer je 40-godišnji muškarac iz Ohaja, čija je operacija trajala šest sati, a sve zbog komplikacija izazvanih uraslom dlakom. Tri godine nakon pojave urasle dlake koju nije lečio, pojavila mu se cista na nozi, zbog čega je četiri meseca bio u komi u bolnici.

Kako se leči?

Dlake se nežno mogu iščupati toplom krpom i mekom četkicom za zube. Nakon što namočite krpu u toplu vodu, nanesite je na uraslu kosu kako biste je zagrejali i opustili pore i folikule. Trljanje krpe nežnim kružnim pokretima može pomoći da se dlaka olabavi.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (espreso.co.rs)