Žena nije mogla da zatrudni, a onda su našli nešto ODVRATNO u njoj: Sumanuti slučaj zapanjio lekare

Svijet

Žena nije mogla da zatrudni, a onda su našli nešto ODVRATNO u njoj: Sumanuti slučaj zapanjio lekare

Otkrivena su strana tela u tkivu materica koja su bila tu zadnjih 20 godina

Doktori su došli do neverovatnog otkrića kod neplodne žene koja je abortirala pre dve decenije.

Ova 39-godišnjakinja iz Velsa se borila da zatrudni najmanje dve godine, a imala je i bolove u karlici.

Opisali su je kao zdravu ženu u formi, pa su stručnjaci na Odeljenju za akušerstvo i ginekologiju u Bangoru dalje istraživali. Prethodno se smatralo da ova neimenovana žena ima sindrom iritabilnog creva (IBS), na osnovu njenih sporadičnih bolova.

Magnetna rezonanca je otkrila abnormalnosti u tkivu njene materice, uključujući ciste. Ali žena je ovulirala, što sugeriše da je plodna. Ona je upućena na kliniku za neplodnost gde bi se razmatrale opcije kao što je vantelesna oplodnja, navodi se u časopisu “Clinical Case Reports”.

Međutim, pacijentkinja i njen partner su odbijeni jer su bili pušači, a savetovano im je da prestanu dok pokušavaju da dobiju bebu. Otprilike godinu dana kasnije, žena se vratila u ginekološku kliniku žaleći se na hronični bol na levoj strani i mučne menstruacije. Zakazan je test koji je trebalo da proveri da li ima začepljene jajovode (test boje) ili policistične jajnike. Dok je čekala operaciju, pacijentkinji je ponovo urađen ultrazvuk karlice.

Tada je otkriveno strano telo u tkivu njene materice, pored grlića materice (vrata materice). Ali tek kada ju je lekar fizički pregledao, istina je otkrivena. Test je bio težak za izvođenje jer je grlić materice bio, kako je navedeno, “veličine rupice i veoma se teško širio”.

– Uočeno je strano telo i uklonjeno iz endometrijalne šupljine – objasnili su lekari. – Histologija stranog tela pokazala je fragmente mrtve kosti.

Lekari su bili svesni da je žena izvršila hirurški abortus pre dve decenije, pa su tako zaključili da je kost iz fetusa ostala u ženinoj utrobi.

U radu se navodi:

– Zadržavanje kostiju fetusa je retka, ali nedovoljno dijagnostikovana komplikacija nakon abortusa. Ako se ne leči, može izazvati menstrualnu disfunkciju i sekundarnu neplodnost. Neka istraživanja su pokazala da fetalna kost može imati direktan toksični efekat na embrion u razvoju, uzrokujući neplodnost. Primećeno je da ni prvi magnetna rezonanca ni ultrazvuk nisu otkrili komad kosti, pa su simptomi žene godinama pogrešno dijagnostikovani.

Izveštaj nije otkrio da li je žena kasnije uspela da zatrudni. (objektiv.rs)