NE PALITE KLIMU UVEČE: Na ovaj način se rashladite i uštedite novac!

Zanimljivosti

NE PALITE KLIMU UVEČE: Na ovaj način se rashladite i uštedite novac!

Veoma efikasno i prije svega ekonomično.

Kada dođe letnje vrijeme, visoke temerature vazduha čine da se toplota nakupi unutar zidova našeg doma gdje poseban problem prestavljaju prostorije u kojima nemamo klima uređaje.

Svi znaju da klima i nije toliko dobra po naše zdravlje, pa se savjetuje da se uveče uopšte ni ne pali.

Ovo su tri načina da rashladite prostoriju:

Debele crne zavjese

One su neophodne na prozorima spavaće sobe i valjalo bi da budu od baršuna ili lana, koji će vam spustiti temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svijetla. Ako već imate zavjese koje ne biste mjenjali, nabavite zavjese za zamračivanje. Ako imate roletne, spustite ih preko dana i zatvorite prozore. Tek uveče, kad zahladi i ako zahladi otvorite da prozračite prostor.

Lanena posteljina

Lan je izvrstan izbor posteljine za ljeto. Prozračan je i spriječiće znojenje kod ljudi koji i preko ljeta vole biti prekriveni. Puno je laganija od klasične pamučne posteljine.

Zamjenite sijalice u sobi

Svijetlo stvara toplinu i što imate jaču sijalicu to će se prostor više grijati. Zamijenite sijalice onima sa manjim naponom i postići ćete manje zagrijavanje prostorije, prirodniji izgled prostora i “topliju” svjetlost. Takođe, punite mobilne telefone u dnevnom boravku ili kuhinji. (novi.ba)