AKO OVO PRIMIJETITE NA PLAŽI, NE ULAZITE U VODU: Stručnjaci upozorili – izgleda prelijepo, a nemate pojma koliko je OPASNO!

Svijet

AKO OVO PRIMIJETITE NA PLAŽI, NE ULAZITE U VODU: Stručnjaci upozorili – izgleda prelijepo, a nemate pojma koliko je OPASNO!

Evo kada su talasi opasni za kupanje u moru!

Posljednjih nedelja svi svetski mediji pišu o krvoločnim ajkulama i tragedijama koje su se desile u Egiptu, a sad i u Americi. A pred ovih morskih nemani postoje neke opasnosti koje većina olako ignoriše, a koje bi mogle da nas koštaju zdravlja i života.

Stručnjaci upozoravaju da ako uočite jednu specifičnu pojavu na plaži, ni pod razno ne ulazite u vodu!

Svi znaju da se podvodni virovi ne moraju uočiti golim okom na površini, utoliko je opasnost da vas “progutaju” i da se utopite veća. Ono što spasioci napominju jeste da se većina ljudi prevari kada je vrijeme vedro i ne prepostavlja da im ispod površine vod prijeti opasnost.

Međutim, postoji jedan veoma vidljiv znak koji upozorava. Ako su talasi formirali obrazac u obliku kvadrata, stručnjaci upozoravaju da se klonite vode jer je opasnost za plivače, pa čak i čamce koji su u blizini obale, ogromna!

Ovaj “obrazac kvadrata” možda izgleda prelijepo, ali nije nimalo “naivan”. Javlja se kada se “grupe” okeanskih talasa izazvanih vjetrom sudare sa talasima izazvanim promijenjenim vremenskim neprilikama. Ovo miješanje vode koja je u pokretu može da izazove snažne talase koji čak dotižu visinu i do tri metra i mogu da “poklope” plivače, kao i čamce. Ovakvi talasi takođe mogu da izazovu jake struje, što predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbjednost bilo koga u vodi. (novi.ba)