AKO ZGLOBOVI ŠKRIPE I PUCKETAJU, TIJELO VAS UPOZORAVA: Iza bezazlenog simptoma se kriju OZBILJNA stanja

Zdravlje

AKO ZGLOBOVI ŠKRIPE I PUCKETAJU, TIJELO VAS UPOZORAVA: Iza bezazlenog simptoma se kriju OZBILJNA stanja

Kada škripanje zglobova nije bezazleno, već simptom bolesti.

Da li ste primijetili da što ste stariji, zglobovi vam sve više “škripe” i krckaju? Ljekari kažu da to nije neuobičajen simptom starenja, ali može da ukaže i na određene zdravstvene tegobe.

Zašto pucketaju zglobovi?

Kod mnogih ljudi zglobovi “škripe” i pucketaju prilikom kretanja. Neki stručnjaci smatraju da to ukazuje na visoku pokretljivost zglobova, drugi su sigurni da je to individualna karakteristika svakog ponaosob, ali neki doktori upozorovaju da to može da bude simptom veoma lošeg zdravstvenog stanja.

Stručnjaci koji veruju da su škripanje i pucketanje zglobova znak ozbiljnog stanja, ističu da uzroci mogu biti različiti, od nedostatka vitamina do prisustva zapaljenog procesa.

“Kod djece se često javlja krckanje zglobova zbog hipotonije mišića. Istovremeno, sam zglob je zdrav”, napominju ljekari.

U djetinjstvu zglobovi mogu da škripe uslijed zadobijenih povreda ili skolioze, što negativno utiče na zdravlje tijela u cjelini. Ova bolest uvijek utiče na stanje svih organa i sistema, uključujući zglobove.

Kod odraslih, neprijatan zvuk u zglobovima obično se pojavljuje sa godinama. On govori o prisustvu ozbiljnih promjena u hrskavici i ligamentima koji okružuju zglob. Na primjer, taloženja soli koje ometa normalno kretanje zgloba.

Na funkcionisanje zglobova utiče i nedostatak određenih nutrijenata. Kod odraslih i kod djece, “škripanje” može da ukazuje na početne bolesti endokrinog sistema, nedostatak vitamina D, kalcijuma i drugih elemenata u tragovima. Sve ovo, pojedinačno, a još više zajedno, dovodi do slabljenja ligamentnog aparata, zbog čega zglobovi nisu dovoljno čvrsto fiksirani, pa se javlja karakterističan zvuk.

Kako riješiti problem?

Prije svega, treba otkriti šta je uzrok. Ako postoji deficit vitamina D ili elemenata u tragovima, ljekar će preporučiti određenu ishranu koja će pomoći da se problem riješi.

Da biste se riješili ove neprijatne pojave, smanjili “škripanje” i “razradili” zglobove, trebalo bi da vežbate. Ne pretjerano intenzivno, ali redovno i umjereno. Hodajte svakog dana najmanje jedan sat, a 2-3 puta nedeljno bi bilo poželjno da plivate Inače, plivanje je jedna od najboljih vježbi za bilo kakve poremećaje mišićno-skeletnog sistema.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)