GOJITE SE TOKOM LJETA UMJESTO DA MRŠATE: Otkrivene namirnice zbog kojih se kilogrami samo gomilaju

Zdravlje

GOJITE SE TOKOM LJETA UMJESTO DA MRŠATE: Otkrivene namirnice zbog kojih se kilogrami samo gomilaju

Koliko puta ste dosad odlučili kako ćete na dijetu s prvim danima ljeta? “Ješćemo više salate”, “Ja ću samo voće pa ću da smršam”, “Biće mi dosta kad ima paradajza i sira”… sve su to, pokazalo se, samo prazne priče, jer istraživanja pokazuju da se većina ljudi ljeti ugoji.

To se odnosi čak i na djecu, mada nema dugog sjedenja u školi i pri izradi domaćih zadataka. Stručnjaci kažu da se razlog krije u načinu života koji se ljeti mijenja. “Mnogo je više okupljanja, ima stalno nekih proslava, vjenčanja, godišnjica kada se viđaju prijatelji, a svaki vikend se provodi uz neki roštilj”, tvrdi američki psiholog Hejli Perlus.

Tokom ljeta se piju velike količine sokova i drugih bezalkoholnih pića, a mnoga sadrže visok nivo zaslađivača. Silne “skrivene” kalorije ulaze kroz alkoholna pića i razne ukusne koktele.

Ni ljetnji slatkiši nisu “bezopasni”, jer se stalno tješimo kako su to “samo voćne” poslastice, a pune su kremova i šećera. Isto je i sa sladoledom – prosto, ne možemo da odolimo da se ne rashladimo. Dan je duži pa se onda produži i vrijeme tokom kojeg uživamo u hrani i piću.

Kako da izađemo iz ovog “začaranog kruga” koji nas vodi ka gojenju? Za početak, nutricionisti savjetuju da zaslađene sokove zamokenite nezaslađenim čajevima ili osvježavajućom vodom sa ukusom krastavca, jagoda ili nekog drugog voća po izboru. Sladoled zamijenite rashlađenim voćem, ali i tu budite oprezni sa količinama.

Kad ste na nekoj proslavi ili izletu sa roštiljem, potrudite se da svoj obrok uvek “izmerite” tako što ćete staviti na tanjir odmjerenu količinu hrane, umjesto da jedete malo po malo, a sve “s nogu”. To je jedini način da kontrolišete svoju porciju. (novi.ba)