Porodica zatekla gomilu mrtvih PČELA u kući: To je bio samo početak, DRAMA je trajala danima

Svijet

Porodica zatekla gomilu mrtvih PČELA u kući: To je bio samo početak, DRAMA je trajala danima

Shvatili su da dolaze iz dimnjaka, ali su morali da pozovu stručnjake kako bi ih iselili

Jedna porodica iz Velike Britanije ostala je u totalnom šoku kada su hrpu mrtvih pčela pronašli u svojoj dnevnoj sobi.

Međutim, još ih je više iznenadilo kada su u svom dimnjaku otkrili roj od oko 10.000 jedinki. Porodica Voker morala je da čeka tri i po dana da bi se rešili pčela nakon što je u njihov dom stigao stručnjak za insekte.

– Moja mama je videla nešto nalik na osu u dnevnoj sobi jer nismo znali razliku, pa ju je pustila kroz prozor – rekla je 27-godišnja Ejmi dodajući da je potom njena majka ugledala još jednu. Ona se zatim vratila nazad i tada ih je, kako kaže ćerka, u dnevnoj sobi bilo već 10 komada.

Njena majka, 52-godišnja Sali Voker, ostala je zbunjena i mislila da je sve to čudno, piše Vels onlajn.

– Zatvorila je vrata i shvatila da izlaze iz kamina – ispričala je Ejmi.

Majka je potom pokupila pse i hrčka iz dnevne sobe, pa pozvala nadležnu gradsku službu. Oni su joj rekli da su pčele zaštićene i da ne sme da id ubija. Porodica Voker upozorena je da će ih možda evakuisati, a sledećeg dana stigla su dva pčelara.

– Bila sam zabrinuta za moja dva mala psa jer, da su ih ubole, mogli su da budu ozbiljno povređeni. One su dolazile niz dimnjak, jer mogu da osete kada je druga pčela ugrožena, pa su sve počele da dolaze. Dakle, ako udarite pčelu, ona će poslati signal ostalima. Moja mama je pokušala da otera onu iz dnevne sobe, a ostale su počele da izlaze – kazala je Ejmi.

Pčelari koji su intervenisali otišli su na krov i pokušali da ulove maticu i to uz pomoć dima. Bilo je oko 10.000 komada, procenila je Ejmi, dodajući da su tamo mogle da budu i tri do četiri nedelje što ju je jako zabrinulo. Pčelari su pronašli maticu i stavili je u kutiju koju su izneli u dvorište. Dodali su da će sve pčele izaći, a porodica je mogla da se vrati u kuću.

– Pitala sam mogu li da ostanem napolju i gledam – rekla je Ejmi, a pčelari su joj dali zaštitno odelo.

– Rekli su da bi neko ujutro trebao da otvori prozor u dnevnoj sobi tako da pčele mogu da izađu – ispričala je ona.

Sledeće jutro kada se porodica probudila, u dnevnoj sobi je bilo oko 200 pčela.

– Bile su iscrpljene, nisu letele okolo – rekla je Ejmi.

Potom im je dala šećer i vodu za energiju, pa otvorila prozor kako bi mogle da odu matici. Nažalost, neke su uginule, završila je priču 27-godišnjakinja koja je i dalje vrlo zabrinuta ovim nesvakidašnjim događajem. (objektiv.rs)