EVO KAKO OPORAVITI LIŠĆE PARADAJZA KOJE JE POČELO DA ŽUTI: Baštovani otkrili trik koji će sigurno pomoći

Zanimljivosti

EVO KAKO OPORAVITI LIŠĆE PARADAJZA KOJE JE POČELO DA ŽUTI: Baštovani otkrili trik koji će sigurno pomoći

Žuto lišće na biljkama paradajza je čest problem na koji bezbroj baštovana naiđe u nekom periodu gajenja ove biljke.

Problem je najčešće jednostavan (poput nepravilnog navodnjavanja), ali može biti u pitanju i bolest biljke ili neki spoljni faktor.

Donosimo vam 6 razloga zašto lišće od paradajza žuti, te kako da riješite problem:

1. Listovi mladog paradajza (rasada) postaju žuti

Ako donji listovi postanu žuti na mladim biljkama ili sadnicama paradajza, ne brinite. To su prvi listovi koji se formiraju kada seme proklija, ali nisu “pravi” listovi. Da upravo ti listovi požute, to je deo razvojnog procesa zbog kojeg nemate razlog da se brinete.

2. Previše zalivanja

Bolje je da paradajz manje zalivate, nego da ga previše navodnjavate. Ako su listovi počeli da žute od vrhova ka krajevima, da bi na kraju otpali – razlog je previše navodnjavanja.

Nikad ne zalivajte biljku ako vidite da je tlo mokro. Isto tako, ne zalivajte listove biljke, nego samo par centimetara oko korjena biljke. Zalivajte ujutru kako biste sprečili isparavanje koje će spriječiti oštećenje lista.

3. Zbijanje tla

Kada korjenje nema pristup kiseoniku, počinje da se guši. Korenje ne može da prenese kiseonik do biljke, ali ni vodu i druge hranljive materije, pa lišće počinje da žuti i da se suši.

Da biste ovo izbjegli, prekopajte nekoliko puta zemljište u koje ćete saditi paradajz. Dobro ga nađubrite, pa posadite biljku. Okopavajte ga još par puta dok se biljka ne formira. Uzdignute leje su savršene za sadnju paradajza i izbegavanje da se zemlja oko biljke “stegne”.

4. Šok uslijed presađivanja

Kada se biljka sa toplog mjesta, poput plastenika, presadi u baštu, gdje je par stepeni hladnije – doći će do toga da prvi listići požute. Nemojte da dozvolite da vas to brine, jer je ovo normalan proces.

Odstranite žute listove kako bi biljka imala snage da se usmjeri na rast i razvoj. Kako biste izbjegli ovaj šok uslijed presađivanja, najbolje bi bilo da rasad iznesete par dana na svjež vazduh, kako bi se biljka prilagodila prije presađivanja.

5. Bolest

Jedan od podmuklijih uzroka žućenja lišća je bolest. Nekoliko bolesti biljaka paradajza uzrokuje žute listove, a mnoge od njih je teško rešiti kada jednom dođe do njih.

Prvi krivac je rana zaraza uzrokovana gljivicama u tlu. Srećom, ovaj problem je lako uočiti. Na donjim listovima će se pojaviti blijedo-žuta mrlja koja će se pretvoriti u tamno smeđu mrlju sa žutom na ivicama. Ako se ne liječi, cijeli list će požutjeti i otpasti. (novi.ba)