ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM ORGANIZMU KAD IZBACITE BELI HLEB: Ove 3 BITNE PROMENE poboljšaće vaše ZDRAVLJE!

Zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM ORGANIZMU KAD IZBACITE BELI HLEB: Ove 3 BITNE PROMENE poboljšaće vaše ZDRAVLJE!

Hleb, i to onaj od belog brašna, mnogima je omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle obrok. Ali baš taj, lep na oko i mekan na dodir, koji mami da se pojede što više, štetan je i za zdravlje i za liniju

Ako dosad niste probali, iskoristite ovo letnje vreme i izbacite hleb od belog brašna iz upotrebe. Bićete zadovoljni promenama, tvrde nutricionisti, a ovo su tri najvažnije.

1. Izgubićete brzo nekoliko kilograma

Naglo izbacivanje iz ishrane namirnica bogatih ugljenim hidratima kao što je hleb od belog brašna na telu se primećuje veoma brzo, i to u obliku gubitka kilaže. Za desetak dana restrikcije belog brašna gubi se do dva-tri kilograma na težini, ali tu nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo, naime, skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, u telu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati iz belog hleba u organizmu uzrokuju nagli skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i želju za hranom, zbog čega se debljamo.

Kada umesto hleba od belog brašna počnete da koristite proizvode od celovitih žitarica, nećete imati takve oscilacije sa nivoom šećera i, što je najvažnije, neće biti stalne potrebe za hranom.

3. Energija rase, a probava je bolja

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna, koja su neophodna za normalan rad creva i probave, pa zato oni koji bez njega ne mogu u ishrani često imaju problema sa organima za varenje. Ako budete uspeli da ga izbacite iz prehrambenih navika bar na mesec dana, primetićete da vam se metabolizam ubrzao.

Ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak, a ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji. Hleb od belog brašna, kome su obradom uklonjeni svi hranljivi sastojci, vitamini, minerali, celuloza, sadrži prazne kalorije koje ne hrane mozak, a telo je zato malaksalo i umorno. (espreso.co.rs)