OVA MARINADA OMEKŠAVA CRVENO MESO ZA 15 MINUTA: Ispeći će se za TILI ČAS – najjača kombinacija začina (RECEPT)

Zanimljivosti

OVA MARINADA OMEKŠAVA CRVENO MESO ZA 15 MINUTA: Ispeći će se za TILI ČAS – najjača kombinacija začina (RECEPT)

Zgodan je i dodatak mljevenom mesu koristite li ga za tortilje ili neki drugi zalogaj tog tipa

Dobra marinada omekšava meso i daje finu aromu, a koliko je svjetskih kuhinja, toliko je i različitih kombinacija začina i drugih dodataka. Naginjete li azijskim specijalitetima, možete isprobati marinadu koja je nastala po uzoru na omiljeni vijetnamski umak za različite grickalice, a zove se nuoc cham.

Marinada prilagođena zapadnjačkim ukusima ipak ne sadrži previše egzotičnih sastojaka, a ni ljutine, tako da nema straha. Budući da vijetnamska marinada sadrži dosta kiseline, dovoljno je marinirati meso ili ribu 15-30 minuta. Idealna je za brzinsko mariniranje junetine, svinjetine ili piletine, ali i ribe. Možete meso premazati tek četkicom ili je poslužiti kao dodatak jelu. Zgodan je i dodatak mlevenom mesu koristite li ga za tortilje ili neki drugi zalogaj tog tipa.

Sastojci za marinadu:

1/2 male ljutike

1/2 vezice svježih stabljika korijandera

4 češnja bijelog luka

3/4 šoljice soka limete (od 6 do 8 limeta)

1/4 šoljice ribljeg sosa

2 do 3 kašičice šećera

Priprema:

Grubo nasjeckajte 1/2 male ljutike i 1/2 vezice stabljike korijandera. Dodajte 4 češnja bijelog luka, 3/4 šoljice soka limete, 1/4 šalice ribljeg sosa i 2 kašičice šećera pa izmiksajte u glatku smesu. Probajte i po potrebi dodajte još kašičicu šećera, piše Pun kufer. (novi.ba)