Ujela ga ZMIJA u šumi, a onda je napravio FATALNU grešku: Lekari su bili nemoćni, počela je agonija

Svijet

Ujela ga ZMIJA u šumi, a onda je napravio FATALNU grešku: Lekari su bili nemoćni, počela je agonija

Muškarac je, prema rečima svedoka, posle prvog ujeda uhvatio gmizavca u ruke

Jedan Dagestanac je prošle nedelje preminuo posle ujeda zmije otrovnice, i to nakon što ju je uhvatio u ruke ne shvatajući opasnost.

Neimenovani 37-godišnji stanovnik ove ruske republike na Kavkazu se sa grupom prijatelja opuštao u prirodi, a rešili su i da prenoće pod otvorenim nebom u šumi, piše Komsomolskaja pravda. Iznenada je u njihov kamp ušla gjurza, jedna od najopasnijih otrovnica u tom delu sveta, čije se stanište proteže sve do Kipra.

Muškarac je, prema rečima svedoka, posle prvog ujeda uhvatio gmizavca u ruke, koji ga je zatim još jednom ugrizao za ruku.

Na lice mesta je pozvana Hitna pomoć, ali kada je čovek dovezen u bolnicu, već je bio u kritičnom stanju. Lekari su odmah ubrizgali protivotrov, međutim bilo je kasno jer nije imao vremena da deluje. Na intenzivnoj nezi mu se stanje odmah pogoršalo, a otrov se proširio krvotokom.

Prema rečima glavnog lekara, profesora Magomeda Imanalijeva, koji je pregledao pacijenta u prvim satima nakon hospitalizacije, muškarac je imao veliki otok na levoj ruci. Na koži su bila vidljiva dva traga od ugriza, a sama ruka je skroz pomodrila i bila prekrivena gnojnim plikovima.

Stanje pacijenta je nastavilo da se ubrzano pogoršava, a 10. jula 2022. godine u 9 sati ujutru su vaskularni hirurzi pokušali da ga spasu jer je nekroza zahvatila tkivo. Zasićenje krvi kiseonikom je počelo oštro da pada, pa je čovek priključen na respirator dva sata kasnije.

Nažalost, svi pokušaji lekara bili su neuspešni, a ispostavilo se da je tako kasno posle ujeda bilo nemoguće spasiti mu život. Doktori su ubeđeni da je drugi ugriz bio fatalan za Dagestanca, jer je koncentracija otrova u krvotoku jednostavno postala previsoka.

Gjurza je jedna od najvećih zmija na Kavkazu, a njena dužina može da dostigne dva metra. Ova vrsta je veoma otrovna, a nakon ujeda smrt nastupa za nekoliko sati. Gjurza, koja podseća na poskoka, može da skoči dva metra i teško je uočljiva zbog svoje kamuflaže. (objektiv.rs)