LEGNETE NA BOK I U UHU POČINJE DA VAM PULSIRA? Doktorica otkrila alarmantne podatke i kada je to OPASNO po život!

Zdravlje

LEGNETE NA BOK I U UHU POČINJE DA VAM PULSIRA? Doktorica otkrila alarmantne podatke i kada je to OPASNO po život!

Sigurno vam se desilo da osjetite pulsiranje u uhu, ali niste znali zašto se to dešava – doktorka je objasnila i poslala važno upozorenje!

Da li vam se desilo nekad da dok ležite na jastuku osjetite pulsiranje u uhu, kao da vam se tu nalazi srce? To uglavnom ne treba pretjerano da vas zabrine, ali u nekim slučajevima ovo može da otkrije određena zdravstvena stanja na koja bi trebalo da obratite pažnju.

Doktorka Branislava Čilić pričala je o ovoj temi i podelila par savjeta o tome šta treba da radite ukoliko osjetite pulsiranje u uhu.

”Nekada nema razloga za brigu, već je potrebno da promijenite neke navike, poput izloženosti prevelikom stresu ili pretjeranom unosu alkohola”, rekla je ona.

S druge strane, ponekad to može da vam da jasan signal da nešto nije u redu. Primjera radi, pulsiranje može da otkrije aneurizmu – proširenje krvnih sudova u mozgu, što može dovesti do pucanja i izliva krvi u mozak, objasnila je doktorka iz Zagreba.”Kada ležimo glave naslonjene na jastuk, što se najčešće događa noću, kada je veća tišina nego tokom dana, mi čujemo daleko bolje.

Napominjem da se ovo odnosi na zdrave ljude, koji nemaju problema sa sluhom. Dakle, naslanjanjem glave na jastuk povećavamo pritisak na spoljašnji dio glave i na taj način pravimo pritisak na sve krvne žile (arterije, arteriole, kapilare) koje dovode krv iz srca do mozga. To otežava protok krvi i vi tada čujete zapravo promjenu pritiska”, objasnila je ona.

Doktorka se osvrnula i na to kada stanje postaje alarmantno i kade je potrebno da se obratite ljekaru.

”Velika je razlika da li čujete pulsranje samo u jednom uhu ili u oba. U oba slučaja je važno da se obratite izabranom ljekaru kako bi mogao da utvrdi da li postoji određeni patološki proces koji je doveo do toga”, rekla je ona.

Takođe, ovo su neki od primjera koji uzrokuju pulsiranje u ušuma:

Upala srednjeg uha ili Eustahijeve tube, kao i upala slušnog živca
Ateroskleroza – bolest zapušenih arterija
Stanja koja povećavaju pritisak unutar mozga – tumor, krvaranje i potres mozga i dr.
Upala krajnika
Veći unos alkohola i konzumiranja duhana
Jak stres i hroničan umor
Pojačana fizička aktivnost

Ukoliko se pulsiranje ponavlja više puta u kratkom periodu, vrijeme je da posjetite svog izabranog ljekara i promijenite loše i stare navike. (novi.ba)