NE JEDETE MNOGO, A KILOGRAMI SE SAMO GOMILAJU: Što prije provjerite zdravlje OVOG organa!

Zdravlje

NE JEDETE MNOGO, A KILOGRAMI SE SAMO GOMILAJU: Što prije provjerite zdravlje OVOG organa!

Ako ste uradili sve da se riješite kilograma, smanjili ste porcije, strogo vodite računa koju vrstu hrane unosite u organizam, a salo nikako da se otopi, možda je vrijeme da posjetite ljekara.

Uzrok ovog stanja može biti loš rad štitne žlijezde, tačnije Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitaste žlijezde često dovodi do gojenja, odnosno remeti regulaciju tjelesne težine.

Štitna žlijezda je važan organ koji stvara hormone zadužene, između ostalog, za regulaciju metabolizma, pa je gojenje jedan od važnih alarma za uzbunu.

Osim gojenja, znakovi koji ukazuju da nešto nije u redu sa ovim organom su i:

konstipacija
depresija
poteškoće da ustanete iz kreveta
gubitak kose
hladna stopala i šake
osjećaj umora

Do hipotireoze dolazi uslijed nedostatka joda u ishrani, Hašimotovog tiroiditisa, ali i liječenja hipertireoze. Najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina, ali nije neobično ni da se dijagnostikuje kod mlađe osobe.

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru, kao i da poradite na svojoj ishrani, odnosno uvedete u jelovnik više omega-3 masnih kiselina, vitamina B kompleksa, joda, selena, gvožđa…

Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom – zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Ishranu treba organizovati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade prije podne i pola šake badema poslije podne.

Uz svaki obrok preporučuje se unos malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i bjelance. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbegavajte one koje ometaju rad štitaste žlijezde, kao što su brokoli, kupus, prokelj, karfiol, kelj, spanać, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovna fizička aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)